Homályos legendák.

Mélyen benn az amazóniai őserdőkben, a perui Mayantuyacu városánál folyik egy folyó, amelynek vize helyenként felforrva bugyborékol. A helyiek ’Shanay-timpishka’-nak nevezik a folyamot, amely kb. annyit tesz: a nap melegétől felforrt. Ők úgy vélik, hogy a forrást egy óriási kígyó, Yacumama bocsájtja ki, ő a Vizek anyja, akit egy nagy, kígyófej alakú szikla képvisel a folyó egy szakaszán.

A folyó kb. 25 méter széles és 6 méter mély, de csak 6,4 km hosszú. A víz hőmérséklete 50-90°C közti, néhány kis területen a 100°C-ot is elérheti, vagyis annyira forró, hogy pillanatok alatt harmadfokú égési sérüléseket képes okozni. Az a szerencsétlen állat, aki ezeken a helyeken a vízbe esik, azonnal megfő. Noha több forró vizű forrás ismert az Amazonon, a legnagyobb közülük a Shanay-timpishka.

Fotó: Devlin Gandy
Fotó: Devlin Gandy

Minden évben turisták tömege zarándokol Mayantuyacuba, hogy megismerje a Asháninka emberek tradicionális gyógyító eljárásait.  Eltekintve néhány homályos utalástól az 1930-as évekbeli újságokban, a folyó tudományos dokumentációja nem létezik. Valahogy ez a természeti csoda az utóbbi évtizedekben sikeresen elkerülte a széleskörű figyelmet. A peruiak többségének a folyó csupán csak egy legenda. A geológusok pedig nem hitték az eseteket, azzal érvelve, hogy hatalmas mennyiségű geotermikus energia kell ahhoz, hogy a folyó csak egy kis szakaszon is felforrjon, de a legközelebbi aktív vulkán is 400 km-re fekszik az Amazonas medencéjétől.

Fotó: Sofia Ruzo

Andrés Ruzo földrajztudós 12 éves korában hallott először a folyóról a nagyapjától. A történet szerint spanyol hódítók fedezték fel a vizet, amikor aranyat kerestek a dzsungel mélyén. Néhány visszatérő veszélyes területről számolt be: mérgezett vízről, emberevő kígyókról, fertőzésekről, fortyogó folyóról.

Fotó: Devlin Gandy
Fotó: Sofia Ruzo

Ruzo 20 évvel később végül talált valakit, aki állítólag látta a folyót: a saját nagynénjét. Azóta könyvet írt, kutatásokat vezetett a különös folyamnál. Mikrobiológusokkal együtt dolgozva vizsgálja a vizet, annak flóráját, faunáját. Abban reménykedik, hogy misztikus történetek terjesztése helyett sikerül felhívnia a figyelmet erre a páratlan természeti csodára.

Fotó: Devlin Gandy

Forrás: www.amusingplanet.com