Segítő gombák.

A Fraser-sziget Ausztráliában, Queensland déli partjainál fekszik. A 120 km hosszan és 24 km szélesen elnyúló földdarabot a világ legnagyobb homokszigeteként tartják számon.

A sziget kivételes szépségű tájat rejt: lenyűgöző a természet világa, esőerdőkkel, eukaliptusz ligetekkel, mangrove erdőkkel, mocsarakkal, homokdűnékkel, partmenti fenyvesekkel. A régiónak hosszú, tiszta, homokos partszakasza van, háborítatlan óceánparti strandokkal és több mint 40 km-nyi feltűnő színű homoksziklákkal, látványos átfújásokkal.

A szárazföld belseje felé magas, homokdűnéken növő esőerdők maradványait találjuk, ami egyedülálló a világon. A világ édesvízi dűnetavainak fele a szigeten található.

A homok a szigeten kb. 750 ezer éve halmozódik fel egy vulkáni alapkőzet mederben, amely természetes gyűjtőt biztosít az üledéknek. A dűnék vándorolnak a szigeten, nem ritkán maguk alá temetnek erdőket vagy más növénytársulásokat. A haladásuk sebessége a szél erősségétől, a homok nedvességtartalmától és a növények terjedésétől függ. Fokozatosan leállnak, ha szélvédett helyre érnek.

Fraser Island

A keleti part mögötti fiatal dűnéken megtelepedve kötik meg a homokot a Spinifex fűfélék és más partmenti növények, amelyek a zord, sós, szelek körülményekhez alkalmazkodtak. A sziget védett belső régiójában, ahol a dűnék stabilak és több tápanyagot találnak a növekedésükhöz, különféle növénytársulások és esőerdők zöldellnek.

Fraser Island from air

A területen természetes módon jelenlévő, mikorrhizát alkotó gombák miatt a növények burjánzanak. A gombák ugyanis olyan formában bocsájtanak ki tápanyagokat, hogy a növények fel tudják azokat venni. A Fraser-szigeten csak néhány emlősfaj él, de a madarak, hüllők, kétéltűek fajgazdagsága nagy, megtaláljuk itt például a tengeri krokodilt is.

Arial view of Fraser Island

198601 780 Sand blow on Fraser Island

A Fraser-szigetet kb. 5 ezer éve lakja az ember. Az első európai, James Cook 1770-ben vitorlázott el a partjai mellett. Matthew Flinders a sziget legészakibb pontja közelében landolt 1802-ben. Egy rövid ideig Nagy Homokszigetként volt ismert, majd egy hajótörés túlélője, Eliza Fraser után kapta az új nevét. Napjainkban népszerű turistacélpont.

Butterfly Lake

Aerial View

Forrás: www.amusingplanet.com