Légtisztításban profi.

Egy francia cég nagy fába vágta a fejszéjét: géntechnológiával olyan növényeket állítanak elő, amelyek 30-szor több szennyezőanyagot képesek a levegőből kiszűrni, mint egy átlagos szobanövény.

A szobák levegője tele van festékkel, felületkezelő anyagokkal, háztartási szerek, szigetelőanyagok maradványával, láthatatlan penészgombákkal. Ezeket mind belélegezzük. A formaldehid és más, levegőben szálló anyagok pedig gyulladást, irritációt okoznak a szervezetünkben.

A legjobb módszer az ebből fakadó egészségügyi problémák kiküszöbölésére, ha sokat szellőztetünk, jó légcserét biztosítunk és szobanövényeket vetünk be légtisztításra. Utóbbiak ugyanis képesek megkötni és ezzel eltávolítani a levegőből a különféle illékony vegyületeket, szennyezőanyagokat, maradványokat. A toxikus anyagokat elraktározzák, majd később kiválasztódásra kerülnek.

Két francia tudós, a Neoplants alapítói, Lionel Mora és Patrick Tobey olyan növény előállításába fogtak, amely a szennyezőanyagokat növényi anyaggá alakítja. Célul tűzték ki azt is, hogy a szobanövények természetes mikrobiomját, ezáltal a megkötő- és feldolgozóképességüket javítsák, genetikai ’turbózással’ a növények hatékonyságát kívánták megsokszorozni.

A cég első ’alkotása’, a Neo P1 egy szobai futóka, amit magas állványra helyeztek, a légtisztító tulajdonságait maximalizálták és ezáltal sokkal kevesebb öntözést is igényel. Az első tesztek azt mutatják, hogy a Neo P1 hatékonysága olyan, mintha 30 szobanövény dolgozna egyszerre.

Az alapítók hangsúlyozták, hogy a megfelelő fenotípus előállítását követően a következő feladat a növények felnevelése, ami valójában ugyanaz a munka, mint amit bármelyik kertészetben vagy faiskolában végeznek. A tervek szerint az első szupernövények 2024 augusztusában kerülhetnek kereskedelmi forgalomba.

Forrás: www.goodnewsnetwork.org, kiemelt kép: neoplants.com