Emeld fel, ha elvesztél!

A Longleat sövénylabirintust Longleat kertjében, az angliai Horningham városkájában találjuk.  Az 1975-ben tervezett és kivitelezésre került labirintusban tekergő út 2,72 km hosszú és mintegy 0,6 hektáron terül el.

Az útvesztő 16 ezer tő közönséges tiszafa ültetésével készült, ez a világ leghosszabb sövénylabirintusa.

A labirintus falát 2,5 méter magas sövény alkotja, az ösvények egy hatalmas birtokon kanyarognak. Az ingatlan Bath márki székhelyeként működött és találunk rajta egy szafariparkot is, amely 500 egzotikus állatnak ad otthont. A labirintusban számos zsákutca került kialakításra, az útvesztőt 6 emelt híd is tarkítja. Az egyetlen valódi kijárat egy központi megfigyelőtoronyhoz vezet.

Longleat Hedge Maze

A sövényt 6 kertész tartja karban, ők gondozzák, nyírják a növényeket. A munka több mint egy hónapot vesz igénybe benzinnel működő szerszámok segítségével, a sövények hossza ugyanis 2,72 km. A fazonra igazítást fél évente ismételni kell. De az összesen 8 km hosszú növényzet formára igazítása csupán csak egy feladat, az igazi kihívást az jelenti, hogy az újonc kertészek se vesszenek el!

Longleat Hedge Maze

A labirintus annyira összetett, hogy több mint másfél óra csak végigsétálni benne. Hát még megtalálni a kijáratot! Nem kell aggódni, ha valaki nagyon elveszettnek érzi magát, akkor elég egy ’Emeld fel, ha elvesztél’ feliratú táblához menni és segítséget kap a kijutáshoz.

Az okostelefonok világában előfordulnak olyanok is, akik csalással próbálnak kijutni, légifelvételeket néznek vagy a Google térképét használják, de őszintén: mi értelme ennek, hiszen a lényeg a móka és a szórakozás.

Forrás: www.amusingplanet.com