Hulladékmentes praktikum.

Hallhattunk már kaktuszból, almából, ananászból készült bőrről és most ismét egy újdonság jelent meg az alternatív anyagok piacán: a parafa kérgéből készült bőr megérkezett.

A LaFloreParis nevű, francia táskakészítő cég pedig már elő is rukkolt a bőrből készült divatos táskákkal. A Bobobark fantázianevű táskák a világ egyik leginkább fenntartható anyagából, a parafából készülnek. Megfelelő használat mellett ezek a táskák élethosszig elkísérnek bennünket.

A céget egy apa-lánya páros, Elie és Natacha Seroussi alapította. Elie a divat- és a kézművesiparban dolgozott, Natacha pedig szenvedélyesen rajong a divatstílusokért, a természetért és művészetért. Az első közös termékük a Bobobark volt.

A parafa kérge egyszerre jelent megújuló és biológiailag lebomló anyagot. Portugáliában gyűjtik a kérget gondosan ellenőrzött mennyiségben olyan módon, amely nem károsítja a fákat, sőt erősíti azokat. A fák ugyanis háromszor-ötször több szén-dioxidot tudnak megkötni és több oxigént termelnek a szedést követően. A parafák 200 évig is élhetnek, a kéreg pedig 9-12 évente regenerálódik. Az így nyert anyag 100%-ban vízálló és természetes módon antibakteriális.

Natacha szerint a hagyományos bőr helyettesítésére nem egyszerű anyagot találni, a műanyag alapú termékek pedig náluk nem jöhettek szóba. Organikus, természetes hatású anyagot kerestek. A parafából készült bőr puha, rugalmas, életteli, különleges. Ráadásul az idővel még szebbé, patinásabbá válik.

A Bobobark egy 3 az 1-ben táska, egyszerre hátizsák, tárca és kézitáska. Pillanatok alatt átalakul az egyik formából a másikba.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

LaFlore Paris (@lafloreparis) által megosztott bejegyzés

A táskák Kínában készülnek, de hangsúlyozottan nem tömegtermelésben. Kizárólag környezetbarát és etikus módon, a legnagyobb odafigyeléssel. A cég tudatosan figyel a környezetre, ezért ingyenes javítási szolgáltatásokat biztosítanak a táska mellé és terveznek egy olyan üzletet is, ahol a használt táskák találhatnak új gazdára.

Forrás: www.treehugger.com