Ezüstös áramláskedvelő.

Lezárult a szavazás, az Év hala 2021-ben a voksok 49%-át megszerző jászkeszeg lett. A 2. helyre szorult fürge cselle és a bronzérmes angolna előtt végző ezüstös pontyféle a közepes és nagyobb folyóink alföldi szakaszait kedveli.

A jászkeszeget világos pikkelyei miatt Herman Ottó által még ónos jásznak nevezte. A halat gyakran összetévesztik a bodorkával vagy a vörösszárnyú keszeggel, mivel az alsó úszói többnyire rőtes-pirosas színűek. A jászkeszeg pikkelyei azonban apróbbak, ezért az oldalvonalán mindig 55-nél több számolható, míg a másik két fajnál 50-nél kevesebb.

Fotó: Wikimedia Commons/Kristian Kostov (kriki)

Táplálékát zömmel az üledékben rejtőző gerinctelen állatok, férgek puhatestűek alkotják. Áramláskedvelő faj, de a gyakran felfrissülő tavakban is megtalálható, amilyen például a Tisza-tó, a Balatonban azonban ritkaság. Ívásuk késő tavasszal történik, ezért április 15-től május 31-ig a fogásuk tilos. Ikrájukat a sóderes mederfenékre vagy a vízi növényzetre rakják. Közepes termetű halunk, a kifogható legkisebb mérete 20 cm, de a 30 cm fölöttiek sem ritkák A húsa szálkás, de ízletes. A hazai horgászrekord 3,86 kg (1995).

Forrás: haltanitarsasag.hu, kiemelt kép: Dr. Harka Ákos, Sallai Zoltán: Magyarország halfaunája/regi.tankonyvtar.hu