Hasznosított hulladék.

Egy kolumbiai cég, a Lifepack ananászok tetejéből (üstökéből) készít környezetbarát, biológiailag lebomló tányérokat és evőeszközöket. Ez a növényi rész egyébként kidobásra kerülne, így viszont hasznosítható.

A termékek részei a Lifepack azon erőfeszítéseinek, melyek a globális műanyaghulladék termelését kívánják csökkenteni.

A vállalat már korábban is gyártott kávéspohár tetőket, szendvicstartókat, amelyek különféle ehető növények magjait tartalmazták, így például szamócáét, korianderét és amarántét.

A cég egy közeli feldolgozóüzemből szerzi be az ananászdarabokat. A tányérokhoz a dolgozók először is felaprítják az ananász tetejét, majd a növényi részt összekeverik újrahasznosított papírral. Ezt követően lapítják ívekké, majd megszárítják a napon. Végül egy gép a megfelelő formába préseli az anyagot.

Fotó: Manuel Rueda/Business Insider Today

Ahogy a világ legtöbb országa, úgy Kolumbia is azon fáradozik, hogy minél kevesebb plasztik szemetet termeljen. Néhány városban közmunka keretében olyan dolgozókat is foglalkoztatnak, akik a szemetesekből szedik ki a még hasznosítható hulladékot.

Elborzasztó szám: egy átlagos amerikai 150 egyszer használatos poharat és tányért hajít el évente. Bár nálunk nincs akkora kultúrája az utcai étkezéseknek, azért ne gondoljuk, hogy nem termelünk bőven szemetet. A műanyagok többsége nem csak a földet borítja el, de az óceánokba is bejut.

Fotó: Manuel Rueda/Business Insider Today

Természetesen az átállás nem egyszerű, már csak azért sem, mert az alternatívák általában drágábbak a műanyagnál. Mindenesetre az igények már most megnőttek a tányérok iránt. Három helyi szupermarket láncolatban is kaphatók, de a webshopon keresztül még az USA-ba is szállítanak.

Fotó: Lifepack

Egy nyolcórás műszakban kb. 6-12 ezer tányért tudnak elkészíteni. Eközben már azon dolgoznak, hogy más országokba is elvigyék a technológiát és világszerte elérhetőek legyenek a termékek.

Forrás: www.intelligentliving.co