Lepkenyomok a jégben.

Grönlandról sokkal inkább a jég- és hómezők jutnak eszünkbe, mint a zöld erdők. A világ legnagyobb szigetét gleccserek borítják, de déli csücskének közelében, szűk fjordok védelmében némi zöldre bukkanhatunk.

A Tasersuag-tótól délre és a Tasiusaq-fjordtól keletre egy kb. 15 km hosszú völgy Grönland egyetlen természetes erdejét rejti. A Qinngua-völgyet magas hegyek védik, útját állva a betörő hideg szeleknek, maga a tenger pedig 50 km-re van Mindez meleg éghajlatot eredményezett, ami kedvezett a fák, például a molyhos nyír vagy a szürkelevelű fűz megtelepedésének. Az erős szelek hiánya miatt a fák egyenesen tudtak nőni akár 6-7 magasra. Összesen kb. 300 növényfaj él a völgyben.

Egykoron Grönland éghajlata sokkal melegebb volt, mint most, a fák és más növények pedig jóval nagyobb életteret találtak a szigeten. A tudósok lyukakat fúrtak a 2 km vastag jégtakaróba és ott nem csak növényi DNS-re bukkantak, de pók-, rovar, lepkemaradványokra is.

Mindez arra utal, hogy valamikor valóságos Paradicsom lehetett itt.

A kedvező körülmények miatt ez volt az a terület, ahova először érkeztek északi telepesek a 10. században. Ma is láthatók egy nagy farm maradványai, amely egyesek szerint a Brattahlíð, Vörös Erik egykori birtoka. A birtok 500 évig létezett, a 15. században hagyták el, vélhetően az egyre hidegebbre forduló idő miatt. Az északi telepesek is hozzájárultak Grönland degradációjához, kiirtva a fákat, amelyekből házakat és hajókat építettek. A túllegeltetés és a tőzegkitermelés gyors erózióhoz vezetett.

Quinnguadalen

Erik volt az, aki elnevezte a szigetet (Greenland=Zöldföldnek) mulatságos módon valójában marketingcéllal, mivel úgy gondolta, hogy ha a „jég” szót említi, senki nem lesz kedve majd idejönni.

Napjainkban Grönland biodiverzitása a legalacsonyabb a világon.

Mindössze 700 rovarfaj él itt, miközben a világon 1 millió létezik. Noha a tenger állatvilága gazdag, a szárazföldön csupán néhány emlősfaj fordul elő, például jegesmedve, sarki róka, sarki farkas, pézsmatulok, sarki nyúl, rénszarvas. Nincsenek őshonos vagy más hüllők, kétéltűek. Növényfajok közül kb. 500-at tartanak számon, a zuzmók, gombák, mohák, algák fajgazdagsága viszont kiemelkedő.

Forrás: www.amusingplanet.com

A kiemelt kép illusztráció.