Palacsinta.

Alig magasabb, mint a mi Kékestetőnk: a Napraforgó-hegy (Mount Sunflower) a maga 1231 méterével Kansas legmagasabb pontja. Csakhogy ehhez a csúcshoz nem kell hosszasan másznunk és véletlenül se hegyvidéki környezetben keressük: a bucka valójában alig észrevehető és megkülönbözhetetlen az őt körülvevő síkságtól.

Ez nem az a hegycsúcs, amiről lepillantva lélegzetelállító panoráma tárul elénk. Csak egy kis szikla egy privát ranch közepén, egy kőhajításnyira a coloradói határtól.

Mt Sunflower Monument

A bucka tetején egy fémből készült napraforgószobor áll, a napraforgó ugyanis Kansas állam jelképe. Egy kis piknikezőhelyet és egy emlékművet találunk még itt, amit a Harold családnak állítottak, akik 1905-től találtak itt otthonra.  A fém postaláda egy vendégkönyvet rejt.

Kansas Highpoint

Kansas állam olyan sima, mint egy palacsinta, ugyanakkor nyugat felé billen, aminek következtében folyamatosan és fokozatosan emelkedik. A Sziklás hegység kb. 66-1,6 millió évvel ezelőtt formálódott, azok a folyók, amelyek a hegységből lefutva, kelet felé folynak, jelentős mennyiségű homokot, kavicsot, iszapot raknak le, hatalmas, enyhén lejtős árteret létrehozva. Ezt a területet fennsíknak nevezik, valójában Great Plains nevű óriási síksághoz tartozik.

Forrás: www.amusingplanet.com