Phumdis.

Az indiai Manipur tartományban elterülő Loktak-tó különleges, varázslatos vízivilágot rejt. A tó arról vált híressé, hogy egyedülálló, lebegő növényszigetecskéket, phumdis-okat találunk rajta. A zölden burjánzó vegetációjú miniszigeteken számtalan növény- és állatfaj él. Valójában a lebomlott szerves anyag, a talaj és a növényzet alakítja a szigeteket. A tömegüknek nagy része a víz alatt található, akárcsak a jéghegyek esetében.

A Loktak-tó Dél-Ázsia legnagyobb állóvize.

A tó fontos szerepet tölt be Manipur gazdasági életében: alapvető az öntözés, a vízenergia, az ivóvíz és élelmiszerellátás szempontjából. Számtalan halász mindennapi betevőjét biztosítja és természetesen a turistákat is vonzza ez a páratlan látnivaló.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Mahendra Bakle (@mahendrabakle) által megosztott bejegyzés

A növényszigetek nagyon sűrűek, jó néhány ember súlyát elbírják, sőt, olyan masszívak, hogy egy egész házat is képesek a hátukon cipelni. Számtalan halász vert itt tanyát, épített kis lakot és a turisták részére is akadnak bérelhető házikó. A legnagyobb phumdis 40 km2-nyi területet foglal el.

A világ egyetlen úszó-lebegő nemzeti parkja, a Keibul Lamjao Nemzeti Park is a tavon található.

Ez a rezervátum az utolsó természetes élőhelye a veszélyeztetett sangai líraszarvasnak, Manipur tartományi állatának.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Licypriya Kangujam (@licypriyakangujam) által megosztott bejegyzés

A tó fajgazdagsága lenyűgöző, számtalan ritka állatfaj él a vízében és környezetében, például az indiai tigrispiton és a számbárszarvas. Sajnos a gyönyörű vízivilágot is fenyegeti a globális klímaváltozás és légszennyezés.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Discover Northeast (@_discovernortheast_) által megosztott bejegyzés

Forrás: themindcircle.com