Kőtenger.

Az egykori inka főváros, a perui Cuzco mellett, 3700 méteren található a Sacsayhuamán erődkomplexum. Az itt álló, korai építményeket még sár és agyag felhasználásával emelték, míg a későbbiek az inka kőművestudomány tökéletes példái.

Ezek a falak ugyanis számtalan, többségében 4 méternél is magasabb és 100 tonnánál is nehezebb megalit tömbből állnak. Az ilyen óriási tömbök megmunkálásához az inkák csupán keményebb köveket és bronzszerszámokat, a mozgatáshoz köteleket, tuskókat, földrámákat használtak. Noha a gyakorlati régészet bebizonyította, hogy a kövek formálása gyorsabb, mint hinnénk, még így is hónapokba telhetett a falak megépítése. A ma napig nem tudni, hogy ezeket a hatalmas köveket miként voltak képesek mozgatni, állítólag 30 ezer munkás dolgozott az építkezésen. Léteznek persze olyan elméletek is, amelyek földönkívülieket vizionálnak, mondván, hogy az akkori tudás szerint lehetetlen volt egy ilyen erődítmény építése.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Daiji Umemoto (@daijiumemoto) által megosztott bejegyzés

Az inkák a földrengéseket is figyelembe vették, a kőtömböket összekapcsolták és a falat bizonyos meredekséggel építették. Így 500 év alatt csupán csak kismértékben károsították az erődöt a földmozgások.

A komplexumnak 3 terasza van cikcakkos falakkal, ezek 540 méteren kanyarognak és 18 méterre magasodnak. A fal azokat a hegyeket utánozza formájában, amelyek az erőd mögött magasodnak. Ennek oda az, hogy az inka építészek speciális figyelmet fordítottak arra, hogy az építményt azt azt körülvevő tájba integrálják. A cikcakkos kialakítás a védelmet is segítette.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Reise I Bier (@reisehopfen) által megosztott bejegyzés

Az erőddomb lejtős részén még több épület és terasz helyezkedett el egykoron, sőt, volt itt egy vízellátó rendszer is, ciszternával és vízvezetékkel. Állt itt egy templom a Föld istennője előtt tisztelegve és egy csillagászati megfigyelőállomás is.

Sajnos a spanyol hódítók az erdő egy részt a 16 században elpusztították, széthordták. Ma már nehéz elképzelni, hogy a gigantikus épületek egykoron 20 ezer katona befogadására voltak képesek.

Sacsayhuaman

Saqsaywaman kőfala állítólag számos szimbólumot is tartalmaz, kivehető a láma, a kígyó és a bálna forma is. A szakemberek szerint a kőfalakon lámákat áldoztak, a vérüket pedig a „csúzdákon” folyatták le.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Reise I Bier (@reisehopfen) által megosztott bejegyzés

Az erődítmény 1983 óta az UNESCO Világörökség része.

Forrás: themindcircle.com