Riasztó kókusz.

Néhány ember mágnesként vonzza a szúnyogokat, míg másokat elkerülnek a vérszívók, a tudósok pedig folyamatosan próbáljának rájönni arra, hogy mi állhat ennek hátterében. Vélhetően nem egyetlen tényező határozza meg a vonzódást.

Egy új elmélet szerint a szappanunk is befolyásolhatja azt, hogy megtalálnak-e minket a szúnyogok.

A bosszantó zümmögők ugyanis egyes aromákra rárepülnek, míg másoktól igyekeznek távoltartani magukat.

Figyelemreméltó, hogy ugyanaz az ember, aki extrém módon vonzza a moszkitókat fürdés nélkül, egy bizonyos szappannal megmosakodva még vonzóbb lehet a vérszívók számára, egy másik tusfürdőt használva ugyanakkor egyáltalán nem érdekli a szúnyogokat.

Az okokat pontosan nehéz meghatározni. Mindenkinek más az illata, még ha ugyanazt a szappant használja is. A fiziológiai állapot mellett, ahogy élünk, amit eszünk, ahol járunk, mind hatással van az illatunkra. A szappanok pedig drasztikusan megváltoztatják azt, hogy miként ’szaglunk’, nem csak a vegyi anyagaik révén, de a természetesen kibocsátott illatkomponenseit megváltoztatva is.

Kísérletek sora találta úgy, hogy a szappanok hatnak a szúnyogok preferenciájára.

4 önkéntes által kibocsátott kémiai anyagokat elemezték azelőtt és azután egy órával, hogy a tusfürdőkkel zuhanyoztak. A szappanok szagprofilját is meghatározták.

Négyféle tusfürdőt választottak a márka népszerűsége és illata alapján: 1. Dial marula olajjal 2. Dove 3. Simple Truth 4. Native kókusszal és vaníliával.

A kísérletek alapján a Dove és Simple Truth szappanokkal történő mosakodás növelte néhány önkéntes vonzerejét, míg a Native márka illata elűzni látszott a vérszívókat. A teszteket a Virginia Tech csapat végezte.

A kilélegzett CO2 egy másik fontos tényező, ami hat a szúnyogokra, ezt azonban kizárták, mert olyan anyagokon végezték a teszteket, amik megkötötték a kilélegzett gázt. Mi nem érezzük a CO2-ot, de a szúnyogok igen.

A tanulmány 4 olyan vegyi anyagot határozott meg, ami a szúnyogok vonzásával összefüggést mutatott.

Ebből 3 taszította a vérszívókat, köztük egy kókuszillatú komponens és egy olyan virágillatú szer, amit rühök és tetvek kezelésére is használnak. Két természetesnek hirdetett szappan kevesebb vegyi anyagot tartalmazott (Dial és Dove). Minden szappan tartalmazott egy limonén nevű anyagot, ami ismert szúnyogriasztó, de ennek ellenére 3 szappan növelte a szúnyogok vonzódását.

Az eredmények szerint, ha szeretnénk a vonzerőnket csökkenteni a szúnyogok számára, akkor kókuszillatú szappant érdemes választani.

A tudósok most a kutatások kiterjesztését tervezik, igyekeznek általános mintázatokat vagy szabályokat találni több szappantípus tesztelésével. Nagy kérdés az is, hogy meddig tart egy zuhanyzás riasztó hatása.

Forrás: www.goodnewsnetwork.org