Ezzel a növénnyel még az is találkozott, akinek fogalma sincs arról, hogy néz ki. Fogadjunk, hogy miután elolvastad a cikket, te is rajongójává válsz!

Az aloe verát nem csak azért szeretjük, mert cserépben nevelve kvázi igénytelen, mégis dekoratív szobanövényünk lehet, hanem mert segít megőrizni mind külső, mind belső fittségünket. Vegyük sorra a legfontosabb tulajdonságait!

1. Vitamin- és ásványianyag-tartalma igen magas

Többek között A, C, E, B1, B2, B3, B6 vitaminban és folsavban gazdag, valamint azon kevés növények egyike, amelyek B12 vitamint tartalmaznak. Kálcium-, magnézium-, króm-, szelén-, vas-, kálium-, réz- és mangántartalma sem elhanyagolható.

2. Segíti az emésztést

Ha étkezés előtt legurítunk egy pohár aloe-levet, emésztőrendszerünk magán kívül lesz a boldogságtól. Gyorsítja az étel lebontását a gyomorban, valamint segít megelőzni a puffadást, szélgörcsöt. Refluxosoknak és irritábilis bél-szindrómában szenvedőknek igazi áldás!

3. Gyorsítja a sebgyógyulást

A vastag levelekben található zselészerű anyag gyakorlatilag az összes kisebb külső sérülés (vágás, karcolás, horzsolás, égés) gyógyulását hihetetlenül felpörgeti. Azért csak óvatosan a nagykéssel a vasárnapi ebéd készítésekor!

4. Belülről védi a szervezetet

Az aloe vera tényleg az egyik legegészségesebb dolog, amit a természet valaha alkotott. Regenerálja a sejteket, antibakteriális és gombaölő hatása is kiváló. Erős antioxidáns tulajdonsága miatt fogyókúrázóknak is ajánlott.

5. Csökkenti a gyulladást

Magas zsírsavtartamának köszönhetően nem csak csökkenti a szervezet vagy külső sérülések gyulladását, hanem megelőző jelleggel alkalmazva megakadályozza azok kialakulását.

6. Méregtelenít

Esett már szó az aloe vera levelében található zseléről. A méregtelenítés ezúttal kifejezetten fizikai jellegű: ahogy a zselé végighalad a bélrendszeren, egyszerűen felszívja a lerakódott méreganyagokat, amelyek ezután könnyen kiürülnek a szervezetből.

7. Egészséges a szívnek

Habár a téma nincs még agyonkutatva, egy elismert orvosi szaklapban (British Medical Journal) megjelent tanulmány szerint aloe vera-kivonatot a vérbe fecskendezve jelentősen nőtt a vörösvérsejtek oxixénszállító képessége és diffúziós képessége. A növényke  béta-szitoszterol tartalma fokozza a véroxidációt és a vér áramlását, így csökkentve a szívproblémák kialakulásának veszélyét.