Zöld megoldások.

A durián nevű növény rendkívül büdös gyümölcséről ismeretes. Annyira átható ez a szag, hogy néhány tömegközlekedési járműről ki is tiltották az egzotikus, Ázsiából származó gyümölcsöt. Most azonban sokat javíthat a hírnevén a ’bűzbomba’, úgy tűnik ugyanis, hogy energiát tárolhat a különféle elektronikus kütyük számára.

Különösen hangzik, de a Sydney-i Egyetem kutatói azt állítják, hogy kifejlesztettek egy módszert, amelynek során átalakítják a durián hulladékát egy szuper eszközzé, amely többek között telefonok, laptopok feltöltésére képes.

A durián hulladékától érthető módon minél előbb próbálunk megszabadulni, hiszen senki sem szeretné, ha a visszataszító szag sokáig terjengene. Most viszont kiderült, hogy létezik egy fenntartható költségkímélő metódus, amely átalakítja a hulladékot termékké, ezzel jelentősen csökkentve az energiatárolás költségét, kemikáliáktól mentes, zöld protokoll alapján.

Vincent Gomes professzor és csapata egyike azon kutatócsoportoknak, akik új módszereket keresnek, amelyekkel energiatároló eszközöket fejleszthetnek, környezetkímélő módon. A kutatócsapat kreatív utakat keresett, ekkor vizsgálták meg a duriánt és a jákafa (jackfruit) gyümölcsét. A céljuk szuperkondenzátorok létrehozása volt: ezek az eszközök gyorsan tárolhatnak nagy mennyiségű energiát egy akkumulátornyi területen, és néhány másodpercen belül képesek is ezzel az energiával ellátni a különféle kütyüket.

A duriánt és a jákafa gyümölcsét porózusságuk és nagy felületük miatt választották a kutatók, a gyümölcsöket a piacokról szerezték be. Első lépésként nem mérgező, nem káros módszereket használva a gyümölcshulladékot széntartalmú aerogéllé alakították (például vízben melegítve, majd fagyasztással szárítva a hulladékot). Az aerogél hihetetlenül könnyű és porózus lett, ami lehetővé teszi, hogy szuperkondenzátorként működjön. A gyümölcsből származó aerogélt elektródákká alakították, ezeket energiatároló tulajdonságaikra tesztelték. Miután az elektródák kiválóan szerepeltek, zöld, alacsony költséggel előállítható megoldást jelenthetnek a különféle eszközök feltöltésére. Ezek az anyagok sokkal jobban teljesítettek, mint más, jelenleg használatban lévő, akár jóval drágábban előállítható kondenzátorok.

Forrás: www.intelligentliving.co