600 éves, középkori időmérő szerkezet.

Prága világhírű órája, az Orloj a cseh főváros Óvárosi terén, a Városháza oldalában található. A hatalmas, látványos időmérő szerkezet 1410 óta, azaz több mint 600 éve működik.

A középkori csillagászati óra felső részében lévő ablakban 1597 óta minden órában (reggel 9 és este 21 óra között) elvonulnak az apostolok. A legenda szerint az órát Hanus mester készítette, és azért, hogy a művét más városokban ne tudja megismételni, a városatyák izzó vassal megvakíttatták, és hagyták elszegényedni. Az órás viszont bosszút állt: egy nap arra kérte segédjét, hogy kísérje fel az óratoronyba, ahol a finom szerkezetet kitapogatva eltávolított belőle egy nélkülözhetetlen alkatrészt. Az elkövetkezendő 100 évben senki nem volt képes az óramű megjavítására.

Minden évszakban nagyszámú turista gyűlik össze a gyönyörű óra alatt, hogy megfigyelje az apostolok vonulását, emellett tanulmányozza a díszes mutatókat, valamint a többi bábut, szimbólumot is. A homokórát tartó népszerű csontváz például az idő múlását az emberi élet törékenységét jelképezi.

Prága szimbóluma a pontos idő mellett a napokat, a hónapokat, a Hold és a Nap fázisait is mutatja.

Érdekesség, hogy a 2017-18-as felújítás során sok „kincset” találtak az órába rejtve: egyebek között a 15. századból származó, kőből készült kis állatfigurákat, és 70 évvel korábbi leveleket, újságcikkeket. Utóbbiakat az akkor restaurálást végző mester rejtette egy faszobor belsejébe. A mostani felújítás alatt ismét megpróbáltak rátalálni arra a titkos rejtekhelyre, amelyről a múltban több dokumentumban is szó esett, de ezúttal is sikertelenül.

Forrás: themindcircle.com