Zöld, nyomás!

Tokió egy gigantikus metropolisz, ahol egymást érik a látnivalók. Akad köztük épület, templom, kert és szobor bőven, de egy igazi különlegesség is. Az egyik leghíresebb látványosság ugyanis egy gyalogátkelő.

Talán láttuk már feltűnni filmekben vagy híradásokban. Maga a kereszteződés egy olyan csomópont Tokió bevásárlónegyedében, ahol 10 sáv találkozik. Ahogy Japán számos más átkelőjén, úgy itt is, ha a fények pirosra váltanak, akkor az összes lámpa pirosra vált, egyszerre, minden irányban. Az autóforgalom ilyenkor teljesen leáll és a gyalogosok minden irányban átkelhetnek.

Fotó: Shibuya246/Flickr

A 4 sarkon várakozó tömeg elfoglalja a kereszteződést. Persze minél gyorsabban, mert szorít az idő. A gyalogosok rendkívül ügyesen mozognak, mivel sodor a tömeg és szemből is jönnek, fürgén kell cikázni, kerülni egymást. Aki nem japán, az megdöbben az udvariasságon, a rendezett rendezetlenségen, ami mégsem fullad tömörülésbe és káoszba.

Fotó: Michael McDonough/Flickr

A kereszteződésben mindössze kb. egyetlen percük van a gyalogosoknak, hogy átérjenek a másik oldalra. Aztán ismét pirosra vált a lámpájuk és elindulnak a járművek. Eközben a járda szélén újra gyűlik a tömeg a következő zöldre várva.

Fotó: Aldas Kirvaitis/Flickr

A Shibuya átkelő állítólag a világ legforgalmasabb zebrája. Csúcsidőben 2500 ember halad át egyetlen lámpaváltásnál, naponta ez több mint 2 millió járókelőt jelent.

Fotó: Dick Thomas Johnson/Flickr

A Shibuya átkelő formája szokatlan, X kereszteződésnek vagy átlós átkelőnek is nevezik. Szokták Barnes átkelőnek is hívni egy közlekedésmérnök, Henry Barnes után, aki az 1940-es években tette népszerűvé Denverben. Japánba 1969-ben jutott el ez a fajta zebra, miközben az USA-ban és Kanadában egyre kiszorul, mert nem kellően hatékony, a szigetországban folyamatosan nő az ilyen átkelő száma.

Fotó: Dick Thomas Johnson/Flickr

Úgy tartják, hogy egy tokiói városlátogatás nem teljes a Shibuya átkelő nélkül – érdemes a közelben leülni egy kávéra vagy teára és csak nézni, hogy a tömeg hihetetlen módon helyet cserél.

Forrás: www.amusingplanet.com