Télapó a célban.

Valószínűleg a repkedő mínuszokban a legutolsó dolog, ami eszünkbe jut, az rajthoz állni egy futóversenyen. Pedig a szibériai Pole of Cold (kb. Hidegpólus) maratonon indulók a metsző hidegben teljesítették a távot.

A Jakutföldön (hivatalosan Szaha Köztáraságban) zajló versengésen rekord is született, mégpedig hőmérsékleti: idén a Guinness World Records csapata hitelesítette, hogy a hőmérséklet –53 °C-ra süllyedt a verseny során.

A futam indítását január 21-én kora reggelre tolták, mivel az előrejelzések azt jósolták, hogy délutánra már –60 °C is lehet.

A verseny során aztán egyszer csak a hőmérő elérte a –53 °C-ot. Eddig a világ leghidegebb körülmények között megrendezett maratonja a 2001-es Jégmaraton volt (Szibériában), ahol –39 °C-ban álltak rajthoz az atléták.

Most az orosz futó, Vaszilij Lukin nyert a versengést, 3 óra 22 perc alatt futott be a célba, kb. 100 lelkes, bundába burkolózó szurkoló éljenzése közepette. A nők között Marina Sedalicseva szakította át elsőként a célszalagot 4 óra és 9 perc elteltével.

Emberfeletti teljesítmény, minden elismerésünk!

Forrás: www.upi.com

A kiemelt kép illusztráció.