Csökkent párolgás.

A buborékok tudományosan sokkal összetettebbek, mint gondolnánk. Bár a szappanbuborékok fújása a gyerekek kedvenc elfoglaltsága, a tudósoknak is nagyon sokat segíthetnek a párolgás tanulmányozásában. A buborékok kutatásában most áttörést ért el egy Franciaországban, a Lille-i Egyetemen dolgozó csapat.

Nekik sikerült a világrekorder, 465 napig ki nem durranó buborékot előállítaniuk.

Az átlagos szappanbuborék ritkán marad 1 percnél tovább meg a levegőben. A légies golyók nagyon sérülékenyek és csupán egy vékony filmréteg felületi feszültsége tartja őket egyben. Amint a víz elpárolog, nem tartható fenn tovább a felületi feszültség, így a buborék kipukkan. A buborékok ellenállóbbá tételének kulcsa az, hogy a párolgást csökkentik.

A keményebb, tartósabb buborékok alapja a ‘gázmárvány’.

Egy hagyományos márványhoz hasonlóan, a gázmárvány is körbe gurítható és kézbe fogható. Az erősebb buborékok összetett folyékony filmből készülnek. Apró műanyag gyöngyökkel erősítik meg a légzsákot körülvevő vékony filmréteget. A gázmárvány golyók élettartamának tanulmányozására az egyetemi kutatócsoport kétfajta buborékot állított elő: az egyik vizet használ alapként, a másik víz-glicerin keverékét. A glicerin a szappanban is megtalálható vegyület, amely jól kötődik a vízmolekulákhoz.

A kutatócsoport a kétfajta gázmárvány golyót hasonlította össze a szokványos szappanbuborékkal. A hétköznapi buborékok gyorsan szétpattannak, de a víz-glicerin keveréke egy éven is túl tartott. A glicerin ugyanis megköti a vizet és és megelőzi a párolgás miatti kiszáradást, a buborék vékony burka így sokáig egyben marad. A 465 napos élettartam világcsúcsot jelentett.

Ez a párolgást gátló, hatékony technológia a gyógyszeriparban és az orvostudományban hasznosítható információ lehet. Az aerosol és spray esetében például a kis cseppek sokkal hosszabb ideig maradhatnak egyben a levegőben.

Az eredményeket a Physical Review Fluids tudományos folyóiratban publikálták.

Forrás: mymodernmet.com

A kiemelt kép illusztráció.