Kiemelt figyelem.

A 2022-es év gyógynövényét valószínűleg sokan ismerik és használják: idén a cickafarkat választotta a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság (MGYT) Gyógynövény Szakosztálya a cím viselőjének. Ezzel kívánnak hozzájárulni a gyógynövények szakszerű alkalmazásának terjedéséhez. A kiválasztott növényre nagyobb figyelem irányul, így a vele kapcsolatos ismeretek, a hatásával, alkalmazásával összefüggő fontosabb információk az érdeklődők széles köréhez juthatnak el.

A társaság közleménye szerint a Magyar Gyógyszerkönyvben a közönséges cickafark (Achillea millefolium) hivatalos, de Magyarországon főként a mezei cickafark (Achillea collina) virágos hajtását gyűjtik és használják. Utóbbi hazánkban elterjedtebb és a hatóanyagtartalma is előnyösebb. Mindkét faj tartalmaz gyulladáscsökkentő, baktericid, fungicid anyagokat.

A növény teáját gyomor- és bélgörcsökkel járó emésztési panaszok enyhítésére, valamint étvágyjavítóként és menstruációs fájdalmak esetén alkalmazzák. Külsőleg felületi sebek kezelésére, illetve nőgyógyászati, húgyúti és végbéltáji gyulladások esetén használják. A cickafark gyógyászati alkalmazása biztonságos, hazánkban számos teakeverék, kozmetikum és étrend-kiegészítő alapanyagaként népszerű gyógynövény.

Forrás: index.hu