Gyilkos hangyák.

A trópusi esőerdőket úgy képzeljük el, mint rendkívül fajgazdag területeket, ahol együtt él rengeteg növény- és állatfaj. Ez valóban így is van, egyetlen kivétellel: az ún. ’Ördög kertjeiben’ ugyanis különös módon csupán egy növényfajt találunk.

Az Amazonas vidékének bennszülött törzsei már évszázadok vagy talán évezredek óta tudnak ezekről a területekről, hátborzongató legendáik szerint ez a gonosz szellemek otthona.

Az Ördög kertjeiben szinte teljes mértékben csak egyetlen faj fordul elő: a buzérfélék családjába tartozó Duroia hirsuta. A fa gyökerei erős növényi növekedésgátló anyagot tartalmaznak. Évekig úgy vélték a tudósok, hogy ez a gátló, a plumericin nevű vegyület tartotta távol a többi növényt, de a 2000-es évek elején egy kutatócsapat felfedezte, hogy a fa lakói azok, akik minden más növényt elpusztítanak, aki a közelbe jön.

2005-ben a Stanfordi Egyetemről Megan E. Frederickson és csapata 4 éven át vizsgálták az Ördög kertjeit. Beszámolójuk szerint nem a Duroia hirsuta irtotta ki a többi növényt, hanem egy hangyafaj, a Myrmelachista schumanni, amit citromhangyának is neveznek.

A citromhangyák ugyanis bizarr módon, egy természetes gyomirtót, hangyasavat fecskendeznek minden olyan növénybe, amely nem a Duroia. Így az összes egyéb növény kiirtásával érik el azt, hogy rengeteg fészkelőhelyük lesz, ami hatalmas és hosszútávú előnyt biztosít, mivel ezek a kolóniák akár 800 évig is élhetnek. A hangyák saját életterük, fajfenntartásuk érdekében cselekszenek.

Amikor a tudósok más növényeket is megpróbáltak betelepíteni vagy laboratóriumi körülmények között vizsgálták a hangyákat, a rovarok azonnal akcióba léptek: rögtön hangyasavat fecskendeztek a levelekbe, amelyek 24 órán belül elkezdtek elhalni.

Van egy korlát, ami felett már nem tud tovább nőni az Ördög kertje, mivel a hangyák már nem képesek megvédeni a betolakodó növényektől a területet.

Az Ördög kertje lenyűgöző jelenség a biológusok számára, hihetetlen, hogy a hangyák így irányíthatják a  környezetüket és egyetlen fajból álló területeket hozhatnak létre a világ egyik legfajgazdagabb ökoszisztémájában.

Forrás: www.odditycentral.com

A kiemelt kép illusztráció.