Bundás kedvenc.

Február 2-án mi a mackót várjuk, hogy kibújjon a barlangjából és megjósolja, hogy meddig tart a tél. Eközben Amerikában egy szőrös négylábú készülődik a nagy napra. Az 1993-as Idétlen időkig c. film óta mindenki tudja, hogy a Mormota-nap mekkora népünnepély a helyiek számára.

A Mormota-nap története 1886-ra nyúlik vissza.

Német területeken terjedt el a szokás, hogy egy sün segítségével jósolták meg a várható időjárást. 1886-ban az Újvilágba érkezett német telepesek egy része Punxsutawney-ben, Pennsylvania-ban talált otthonra. Mivel ezen a területen nem éltek sündisznók, a telepesek úgy döntöttek, hogy helyettük mormotákat fognak bevetni.

A kiválasztott mormota, Phil már több mint 130 éves, így igazán rutinos fickó az időjárás előrejelzésében.

A helyiek szerint a Mormota Pikniken mindig iszik az életelixírből, ezért tartja ilyen jól magát. Megbecsült helye van, párjával, Phyllis-szel a helyi gyerekkönyvtár mellett, egy légkondicionált szuperodúban éldegélnek. A tisztelői vakon bíznak benne, noha jóslásainak pontossága 39 %-os.

Február 2-án minden évben kiveszik őket a lakosztályukból és felcipelik az emelvényre, hogy az egybegyűltek előtt felemelve nyilatkozzanak. Ha Phyl meglátja az árnyékát, még 6 hétig tart a tél.

Az utóbbi években akár 20 ezer néző is izgulhatott a helyszínen. 2021-ben a koronavírus eltörölte a várva várt eseményt, csak kamerán keresztül lehetett követni, ahogy az állatot előhozzák. Épen ezért idén minden eddiginél nagyobb várakozás előzi meg a Mormota-napot.

De nem mindenki kedveli ezt a tradíciót.

Az állatvédők (PETA) szerint ideje lenne nyugdíjba vonultatni Philt és Phyllist. Szerintük ugyanis állatkínzás szegény párákat zajos tömeg és fények elé cipelni, egyébként pedig egész éven át tartó bezártságnak kitenni őket egy könyvtárban.

Helyettesítésükre a szervezet datolyaszilva fát küldene. Nem világos, hogy a fa miként tudná az időt megjósolni, de egy régi kertészeti almanach szerint ki kell vágni egy magot a gyümölcsből, ami segít az előrejelzésben. A néphit szerint sok hóra számíthatunk, ha a mag kanálformájú, metsző szélre, ha késalakú és mérsékelt szélre, porhóra, ha a mag villára hasonlít.

A PETA azt is felajánlotta, hogy egyfajta robot állatot küldenek, mesterséges intelligenciával, ami meg tudja jósolni az időjárás. Válasz hiányában tüntetést is szerveznek Phil szabadon bocsátásáért.

A Mormota Klub azonban annak ellenére, hogy rendszeresen kapnak levelet a PETA-tól, hiszi és vallja, hogy az állatok náluk boldogok, szeretettel ápolják őket, törődnek velük, nagy becsben vannak tartva. Phil kedvenc csemegéje a banán, de sárgarépát, salátát is szívesen fogyaszt, különlegességként pedig granola szeleteket kap. Gondozói szerint szereti, sőt igényli a figyelmet és törődést, főleg, ha a fülét dörzsölik.

Forrás: www.post-gazette.com

A kiemelt kép illusztráció.