A zengővárkonyi szelídgesztenyefa a negyedik helyen végzett.

2018-ban Portugáliába került az Európai Év Fája cím: a versenyt az Águas de Mourában álló „fütyülő fa” nyerte. Idén 13 ország fái mérkőztek egymással, összesen több mint 200 000 szavazatot gyűjtve a februárban zajló online voksolás során.

Az Európai Év Fája verseny célja, hogy erősítse a fák és az emberek közötti kapcsolatot, és hogy felhívja a figyelmet a kulturális és természeti értékekre. Itt nem a fák szépsége, mérete vagy kora lényeges, hanem a mögöttük álló történet és közösség. A versenybe ugyanis olyan fákat lehet nevezni, amelyek fontosak a körülöttük élők számára: találkozási pontot kínálnak vagy emlékek, események kötődnek hozzájuk.

Az első helyet megszerző tölgyet a Guinness Rekordok Könyvében a „világ legnagyobb paratölgye”-ként tartják számon. Ismert neve a “fütyülő fa”, amely az ágain daloló számtalan madárnak köszönhető elnevezés. Az 1783-ban Águas de Mourában elültetett paratölgy kérgét élete során már több mint húsz alkalommal hántották le, de a parafatermelés mellett gyökerei és lombozata számtalan élőlénynek biztosít lakhelyet és nagy szerepe van a klímaváltozás hatásainak csökkentésében is.

Fotó: www.treeoftheyear.org

A második helyezett spanyol templomos szilfák a világszerte több, mint egymilliárd fát elpusztító holland szilfavészt túlélve, 450 éve állnak a Beléni Miasszonyunk szentély környékét uralva, ahová 1650 óta járnak rendszeresen zarándokok. Oroszország idén először vett részt a versenyben, 188 éves jelöltje, „A belgorodi erdők öreg tölgye” a harmadik helyet szerezte meg.

Fotó: www.treeoftheyear.org

Magyarországot Zengővárkony hős szelídgesztenyéje képviselte, amely 2017 novemberében 4088 szavazattal lett a hazai Év Fája cím birtokosa. Ez a fa egy igazi túlélő: élni akarásának és az őt körülvevő közösségnek köszönhetően a századok során kigyógyult a kéregrákból, túlélte az államosítást, és azt is, amikor egyszer a közeli katonai lőtér őrzésére rendelt katonák felgyújtották, hogy felmelegedhessenek. A 300 éves gesztenyefa a helyiek számára a folytonosság jelképe, élni akarása máig erőt ad a hétköznapok küzdelmeihez.

https://www.facebook.com/okotars/photos/a.380696018550.160306.318200383550/10155843063283551/?type=3&theater

A nemzetközi versenyt az Environmental Partnership Association (EPA, Környezeti Partnerség Egyesület) szervezi, a magyar fordulót pedig a hat alapítványt tömörítő EPA magyar tagja, az Ökotárs Alapítvány.

A 2018-as magyarországi vetélkedő az európai eredményhirdetés után egy nappal már újra is indul: március 22-től április 22-ig jelölheti kedvenc fáját (vagy fáit) bárki – magánszemélyek, iskolák, civil szervezetek, önkormányzatok – fényképpel és a fához fűződő történet leírásával. Az Ökotárs szakmai zsűrije dönti el, hogy a jelöltek közül mely fák jussanak a döntőbe, ezekre a közönség szavazhat a nyilvános versenyben.

Forrás: edeiprogramok.hu és www.treeoftheyear.org