Vadon a hátsó udvaron.

A természetfilmek legtöbbször igyekeznek távoli, számunkra egzotikus helyeket bemutatni, ritka fajokkal, veszélyeztetett állatokkal, növényekkel. Persze izgalmas látni az afrikai oroszlánokat, az esőerdők majmait, vagy éppen a sarkvidéki pingvinek életét, de semmivel sem kevésbé érdekes a hátsókertünk élővilága, vagy éppen a városi parkok növényeinek, állatainak mindennapjai.

Most végre elkészült egy film, amely pontosan a minket nap, mint nap körbevevő természetről szól. A „Vadon a hátsó udvaron” (Backyard Wilderness) címen futó film azt szeretné bemutatni, hogy micsoda lenyűgöző az évszakok váltakozása, milyen hihetetlen az állatok élete a hátsókertben. A New York környékén forgatott 45 perces alkotás olyan környezetet mutat be, ami számunkra megszokott, már-már unalmas, most mégis más arcát ismerhetjük meg.

A film története egyszerű, a narrátor egy 11 éves Katie nevű kislány, aki a fiútestvérével és a szüleivel egy tavacska mellett él. Saját magát szerencsés gyereknek érzi, de a mindennapjai nagy részét a kütyük határozzák meg. A film kezdetén ő és családja is vak a környezet iránt, észre sem veszik a sok szépséget a kertben. Például Katie szívesen nézi a cápa-showt a TV-ben, miközben nem látja meg, hogy az ablaknál egy béka éppen legyet falatozik.

Egy napsütötte napon, amikor a tabletjén játszik, Katie kinéz az ablakon és azt látja, hogy kacsák esnek alá az égből.  Mint szemtanú, lenyűgözve nézi a szokatlannak tűnő jelenséget, amin minden egy napos kacsa átesik, miközben a fészekből a tóba pottyan. Ettől a naptól kezdve sokkal érdeklődőbben fordul a környezete felé, kinyílik a szeme a sok csodára.

A látványos film alkotói, Andrew Young and Susan Todd extrém időjárási körülmények között és éjjel is dolgoztak, hogy megragadhassák a legizgalmasabb pillanatokat, például a foltos szalamandrák vándorlását vagy a kis mosómedvék születését.

Életünk közel 90%-a benn történik, a falak között, órákat töltünk a gépek és képernyők előtt. Az alkotók remélik, hogy ez a film a szemléletformálásban is segít, és mindenkit arra ösztönöz majd, hogy felálljon és kimenjen a gyönyörű és izgalmas természetbe – amely akár a kertben is kalandokat ígér.

Forrás: www.treehugger.com