Határainkon innen és túl.

2012 óta hirdetik meg a legszebb konyhakertek versenyét, az országos megmérettetéshez április 30-ig csatlakozhatnak a települések. A verseny ötletgazdája Kovács Szilvia, Karcag alpolgármestere elmondta, hogy a kertápolás az idén kiegészül a táji sajátosságokkal rendelkező, illetve saját megőrzésű régi növényfajták kertbéli gyarapításával.

Idén a versenyhez nem csak a határokon innen, de azokon túl is lehet csatlakozni.

A cél, hogy összegyűjtsék azokat a kertművelőket, akik gondosan, szeretettel ápolják kertjeiket, és még az ősi tudáskincs birtokában vannak. Őrzik mindazt, amit nagyszüleiktől, idős ismerőseiktől tanultak, vagy olyan egyéni módszereket alkalmaznak, amellyel egészséges zöldséget-gyümölcsöt termesztenek.

A programmal szeretnénk a kerteket élettel megtölteni, hogy ne legyen egyetlen elhagyatott, műveletlen kert sem, valamint a díszkertek ágyásaiba visszavinni, bejuttatni a konyhakerti növényeket, gyümölcsöket.

Ebben a formában is szeretnék a kertművelő ember munkáját megbecsülni, mindenki elé példaként állítani. Jó lenne a konyhakertművelő kultúránkat megőrizni, azt minél több embernek átadni, a birtokunkban lévő tudást összegyűjteni és megtanítani a fiataloknak, hogy milyen a frissen szedett zöldség és gyümölcs zamata.

Az önkormányzatok, az óvodák és az iskolák kertjeit közösségi kategóriában lehet nevezni, ezeket külön jutalmazzák majd.

Csatlakozni a programhoz a www.alegszebbkonyhakertek.hu oldalon lehet.