Mint a mesében.

Egészen lenyűgöző látvány: a bogáncslepkék migrációja észak felé megkezdődött, így Kalifornia déli részén tömegesen, nagy rajokban repkednek a gyönyörű pillangók. A tudósok aggódtak, hogy idén kevés lepke lesz, de köszönhetően a sivatagi esőnek, ebben az évben minden adott volt a tömeges migrációhoz.

A bogáncslepkék minden évben Mexikóból repülnek a hűvösebb klímájú Oregon és Washington állam területére. Néha eljutnak egészen Kanadáig, sőt már Alaszkában is megfigyelték őket, akár többszáz kilométert is repülhetnek. Amikor az energiatartalékuk kimerül, párzanak, elpusztulnak, majd a következő nemzedék folytatja a migrációt.

2005-ben volt az utolsó tömeges populáció-robbanásuk, ekkor 1 billió egyed vándorolt északra. Idén a sok eső és az enyhe február az eredményezte, hogy több növény nőtt, ami pedig nem csak a peterakáshoz jelent több helyet, de a hernyók számára táplálékot is biztosít.

A bogáncslepke mindenféle tápnövényen jól érzi magát, nem válogatós, de kedveli a bogáncsot, csalánt, aszatot, bojtorjánt, martilaput. Amennyiben az időjárás nem lesz se túl forró, se túl száraz, az elkövetkező 3 hónapban a migráció folytatódni fog. Azaz több millió pillangó repülhet keresztül Kalifornián, így rengetegen ejtőznek kinn, gyönyörködve a látványban. Varázslatos lehet élőben!

https://www.youtube.com/watch?time_continue=4&v=kJ3_2PRN5rQ

Forrás: www.mnn.com