Fa, fa, fa.

A fából építkezés egyre nagyobb teret hódít, ebben nincs is semmi új.

Azonban a nemrégiben Quebec-ben, egy konferencián bemutatott projekt most új távlatokat nyit a természetes anyagot kedvelők számára. A projekt Nicolas Laisné nevéhez fűződik, és ’Arborétum’ nevet viseli.

Fotó: Nicolas Laisné Architects
Fotó: Lloyd Alter/CC BY 2.0

A megvalósulás tervezett helye egy korábbi papírgyár helyszíne a Szajna partján. A 126 000 m2-es épület 9 hektárnyi területen, egy korábban ipari célra használt, de most kihasználatlanul fekvő földdarabon épül meg a világ legnagyobb fából készült komplexumaként.

Fotó: Nicolas Laisné Architects

Az anyagok, az egész konstrukció, a funkció és az épület fejlesztése mind azt a célt tartotta szem előtt, hogy a kibocsájtott üvegházhatású gázokat csökkentse, miközben a komplexum élettartamát maximalizálja. A biológiai forrásból származó anyagok, a bioklimatikus kialakítás és a megújuló energiák használata teszi ezt a helyet a fenntartható fejlődés valódi modelljévé.

Fotó: NicolasLaisné-DimitriRoussel-FrancoisLeclercq-WEISSIMAGES

Az Arborétum kialakítása az egyének jólétét tartja szem előtt, komfortos, kényelmes, nagy légterek, hatalmas ablakok, zavartalan kilátás, természetközeliség jellemzi.

Fotó: NicolasLaisné-DimitriRoussel-FrancoisLeclercq-WEISSIMAGES

Egy hatalmas zöldségeskert és gyümölcsös is tartozik a komplexumhoz: évente közel 25 tonna terményre számíthatunk belőlük. Természetesen mindenféle vegyszerek nélkül nevelgetik a növényeket, amelyeket aztán az éttermükben használnak fel. A konyhai hulladék a komposztra kerül, az esővizet pedig összegyűjtik és öntözésre használják.

Fotó: Nicolas Laisné Architects

Nem csak az építtetők törekednek egyre inkább a természetes anyagok alkalmazására, de a megrendelők is ezt keresik: olyan munkahelyekre vágynak, ahol egészségesebb, szebb, tisztább, természetesebb körülmények között dolgozhatnak.

Fotó: NicolasLaisné-DimitriRoussel-FrancoisLeclercq-WEISSIMAGES

Állítólag az ilyen helyeken tartózkodók boldogabbak és még a munka is jobban megy nekik.

Forrás: www.treehugger.com