Fantasztikus panoráma vár a Prédikálószéken.

A turisták körében népszerű Prédikálószéken, a Visegrádi-hegység 639 méter magas csúcsán immár modern, pazar kivitelezésű kilátó várja a természetjárókat. A 12 méteres létesítmény még tovább növelheti a közismert kirándulóhely vonzerejét, hiszen a fantasztikus panorámáért mindenképpen érdemes megmászni a csúcsot.

A kirándulók előtt nem ismeretlen a környék, a Rám-szakadék és a Vadálló-kövek is sok turistát vonzanak. Évente sok százezren döntenek úgy, hogy erről a csúcsról tekintenek körbe a térségre, vagy pihennek meg és piknikeznek egyet a rendelkezésre álló padokon és asztalokon.

A Koller József Ybl-díjas építész tervei alapján épült új látványosságot 2016 tavaszán kezdték építeni. Külön érdekesség, hogy az építkezés során nem csak arra ügyeltek, hogy a végeredmény tájba illő legyen, de végig a természetvédelmi szempontok vezérelték a kivitelezőket.

A parkerdőgazdaság a tervezés során különös hangsúlyt fektetett egyrészt a hely korábbi állapotának megőrzésére (a kilátópont természetes képződményét ezért érintetlenül hagyta), másrészt az építés során a terület állat- és növényvilágának védelmére (a madarak költési időszakában és a növények vegetációs idejében, a természetvédelmi törvénnyel összhangban az építkezés szünetelt). A kilátó építése során környezetre veszélyes anyagot nem használtak fel.

A beton alapon álló, 12 méter magas, 70 nm alapterületű fa építmény három, felfelé haladva egyre szélesedő teraszáról fokozatosan nyílik meg az egész Dunakanyar panorámája. Az egyes szinteken a térségben jelentős szerepet játszó magyar királyok emlékét elevenítik fel a kézzel festett, egyedi tájékoztató táblák.

Bővebben: Pilisi Parkerdő Zrt.