A zöld növények is segítenek a stresszmentes, hatékony légkör megteremtésében.

A lakásban, irodában elhelyezett szobanövények bizonyítottan jótékony hatással vannak az ott élőkre vagy ott dolgozókra, a teljesítmény fokozásától a tisztább levegőig sok mindent a javukra írhatunk. Akkor sem kell kétségbe esned, ha az irodád sötét, ablaktalan, vagy egy hálófülkéből lett kialakítva, esetleg rendszertelenül tudod csak locsolni a növényeidet.

Mutatjuk az 5 legideálisabb irodai növényt, a túlélés és a levegőtisztítás bajnokait!

1. Zöldike

Nagyszerű a magason lévő polcokra, lehetetlen helyen függő virágtartókba is. A zöldike igen igénytelen, akár árnyékban vagy félárnyékos helyen is elvan, így ablak nélküli irodába vagy a munkahelyhez csatolt alvókuckóba is ajánlható.

Ráadásul, javítja a szoba/iroda levegőjét, és csökkenti a stresszt a munkahelyen – állapították meg a Hawaii Egyetem kutatói. A tanulmány szerint a zöldike az egyik legjobb növény, amely a beltéri levegő szennyezőanyagait megszűri. Ezek a tisztító növények a levegő relatív páratartalmát is növelik, és csökkentik a por mennyiségét, ez nyugtatóan hat a munkaerőkre, és a közönséges allergiás tüneteket is mérsékeli.

Ültessük egyszerűen tápanyagban gazdag földbe, elviseli a kevés öntözést is. Ha mégis azt tapasztalnánk, hogy a levele hullik, barnul, akkor helyezzük naposabb, világosabb helyre.

5 növény az irodába johnrudolphmueller

5 növény az irodába Bill McChesney

2. Citromfű

A nagyon kellemes illatú levelekkel rendelkező, gyógy- és fűszernövényként is ismert citromfű simán elvan az irodában is! Akár a napos helyet, akár az árnyékot elviseli. A kutatók szerint javítja a hangulatot és segít a kellemes munkahelyi légkör megteremtésében. Az Ohiói Egyetem kutatói kimutatták, hogy a citrom illata orvosi értelemben ugyan nem hat az egészségünkre, mint ahogy azt vélik egyes aromaterapeuták, de a jó hangulatot fokozza.

Jó vízáteresztő, tápanyagban gazdag virágföldbe ültessük; a fényviszonyokra nem érzékeny, de a nedvességet kedveli. Az öntözést azért ne spóroljuk meg!

5 növény az irodába

3. Filodendron

A buja, levelekkel teli filodendront szinte lehetetlen elpusztítani, ezért kezdőknek is bátran ajánlható. A Sydney-ben található Műszaki Egyetemen folyó vizsgálatok szerint fantasztikus választás beltérre, mivel egyike a legjobb növényeknek, amelyek megszűrik a levegőt a szennyezőanyagoktól és a felesleges szén-dioxidtól, ami már egészségtelen lehet az emberi szervezetre. A túl magas koncentráció ugyanis fejfájást, figyelemzavart eredményez.

Ültethetjük függő virágtartóba vagy cserépbe is, tápanyagban gazdag, laza szerkezetű virágföldbe. Kb. hetente kétszer öntözzük!

5 növény az irodába Forest and Kim Starr

4. Vitorlavirág

A vitorlavirág kedveli az árnyékot, úgyhogy még az ablaktól távol eső helyekre is nyugodtan állíthatjuk. Arról nem beszélve, hogy igen mutatós, és egyike a legjobb levegőminőség-javító szobanövényeknek, a NASA-tanulmány aszerint. A közismert, 1989-es tanulmány szerint a vitorlavilág szinte bármelyik más növénynél több illékony szerves vegyületet tudott eltávolítani a levegőből.

Ültessük laza szerkezetű, tápanyagban gazdag, jó vízelvezető képességű földbe. A gyakori virágzáshoz, szép levélzethez néha öntöznünk kell, ne hagyjuk, hogy teljesen kiszáradjon a földje.

5 növény az irodába Ryan Somma

5. Hegyescsúcsú futóka

A hegyescsúcsú futóka is azon növények közé tartozik, amelyekre felfigyelt a NASA-tanulmány, hiszen kiválóan tisztítja a levegőt, és rendkívül igénytelen is. Bájos, szív alakú levelei az illékony szerves vegyületek mintegy 73%-át kiszűrik, és a növény kevés fénnyel is beéri – ideális az irodai asztalra, akár a sarokba is!

Cserépbe, de függő virágtartóba ültetve is jól mutat, nem igényel különösebb törődést és könnyen átültethető, ha kinövi a cserepet.

5 növény az irodába Forest and Kim Starr

5 növény az irodába