Érik az eper a fákon!
Az eperfa vagy másik – bár nem teljesen helytálló nevén – szederfa korábban szinte az egész országban elterjedt volt, ma lényegesen kevesebb akad belőle, de azért még mindig fellelhető itt-ott.
A fehér színű eper akkor a legfinomabb, amikor elkezd lehullani a fáról. A fekete változat savtartalma magasabb, érése során eleinte savanykás, később édesebb ízű.
https://www.instagram.com/p/BVFU7Mhn5fl/?tagged=mulberry
https://www.instagram.com/p/BVHVZcxBA7e/?tagged=mulberry
Az eperfa termésének felhasználási módja igen változatos. Nyersen is fogyasztható, de készíthetünk belőle lekvárt, szörpöt, mártást, turmixot, de még akár jégkrémet is. Míg a fehér változatot inkább pálinka, addig a feketét borkészítésre is lehet használni.
Süthetünk belőle kalácsot vagy sütit.
https://www.instagram.com/p/BVHZW1NF4PZ/?tagged=mulberry
Hűsítő jégrém alapanyaga is lehet.
https://www.instagram.com/p/BVHM5EHFf25/?tagged=mulberry
Gyümölcsös joghurt alapanyagaként is kiváló.
https://www.instagram.com/p/BVG5wFCh2UL/?tagged=mulberry
Választhatjuk a hagyományos lekvárfőzést. Recept itt.
https://www.instagram.com/p/BVGSlDAFFhP/?tagged=mulberry
Müzlibe is mehet.
https://www.instagram.com/p/BVF8SzmAxmQ/?tagged=mulberry
Szörpként remek frissítő.
https://www.instagram.com/p/_guhxsgqRQ/?tagged=mulberrysyrup
Bárhogy döntsünk is, arra mindenképp ügyeljünk, hogy a friss gyümölcs a szedéstől számított néhány órán belül felhasználásra kerüljön, mert ezt követően elveszíti zamatát.