Ismerjük fel és óvjuk faunánk részét!

Szeptember első szombatján 3 helyszínen várják az érdeklődőket a szakemberek és az önkéntesek: a Nyíregyházi Állatparkban, a Szegedi Vadasparkban és Rákosivipera-védelmi Központban, Kunpeszéren.

Nem titok, hogy a program célja hazánk legveszélyeztetettebb gerincesének, a rákosi viperának még szélesebb körű megismertetése. A szakemberek igyekeznek eloszlatni a mérgeskígyókkal kapcsolatos tévhiteket is. A rákosi vipera sem véletlenül szorul rá az emberi segítségre, miután a múlt században az intenzív mezőgazdálkodás, élőhelyeinek eltűnése és a szándékos pusztítás a kihalás szélére sodorta, pedig a mérgeskígyók éppen olyan fontos részei a hazai faunának, mint más közkedveltebb állatfajok. A Viperaközpontban idén 21 nőstény 185 élő kis viperát hozott a világra, ezzel 2600 fölé nőtt az eddig a védelmi projekt során tenyésztett egyedek száma.

Fotó: Orbán Zoltán/www.mme.hu

Az információs standokat felkeresők többek között megtudhatják, hogy mik azok a könnyen azonosítható morfológiai jegyek, amelyek alapján megkülönböztethetjük a viperákat az ártalmatlan siklóktól, illetve megismerkedhetnek eme ritka fajunk megvédésére tett erőfeszítésekkel is. Szegeden meg is mérik majd a viperákat (kesztyűs kézben tartva), így közelebbről is lesz alkalom szemrevételezni őket.

Fotó: Wikimedia Commons/Pellinger Attila

További információ: www.mme.hu

Még több a hazai kígyókról: Ha kígyót találsz, ne ijedj meg