Pirosvirágú vadgesztenye legyen, vagy inkább gömbjuhar?

Aki a XVI. kerületben lakik, az hamarosan dolgos napok elébe nézhet, a helyi önkormányzat ugyanis 2017-ben is meghirdeti az őszi lakossági faültetési akciót, amelynek keretében díszfák igényelhetőek a lakóház előtti zöldsávba, közterületre. Ezeket az Önkormányzat ingyenesen biztosítja.

Egy cím elé maximum 5 db fát lehet igényelni, ezek földlabdás példányok, 10/12-es törzskörmérettel. A földlabdás fák kiszállításáról a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet gondoskodik.

A fa ültetési helyét egyeztetést követően jelölik ki, az igénylőnek kell kiásnia az 1x1x1 méteres ültetőgödröt a megadott határidőig. A kiszállítás napján a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkatársai a kiásott gödörbe állítják a fát, de az ültetés és beiszapolás az igénylő feladata, amelyet a szállítás napján köteles elvégezni.

Az igényelhető fajták közül választhatnak a lakók, de az iroda dolgozói változtathatnak a fajtán indokolt esetben, hogy mindenhova a megfelelő fa kerüljön.

A választható fák között szerepel:

  • hárs, juhar, kőris és szelídgesztenye amelyek nagyobbra nőnek, ezért légvezeték alá nem ajánlottak, valamint
  • pirosvirágú vadgesztenye, sárga kőris, lepényfa, gömbkőris, csörgőfa, törökmogyoró, amelyek közepes növekedésűek, ezért magas légvezeték alá ültethetők, és
  • galagonyafa, gömbjuhar és díszkörte, amelyek kisebb növekedésűek, ezért alacsony légvezeték alá is ültethetők.

A lakosoknak 2017. szeptember 4-ig kell jelentkezniük!

A Környezetvédelmi Iroda a címeket szeptember-október folyamán ellenőrzi, hogy megfelelnek-e az akció feltételeinek, majd írásban értesíti a jelentkezőket a döntésről.

A facsemeték kiszállítására a lombhullás után, október végén, november elején a fagyok beállta előtt kerül sor. Előre meghatározott időpontban szállítják őket, melyről a résztvevőket előzetesen a megadott elérhetőségeken értesíteni fogjuk.

További információt itt találhatunk: www.bp16.hu