3 versenyző várja a szavazatokat.

3 faj versenyez idén az ’Év fája’ címért és mindhárom viszonylag ismert a lakosság körében. Az egyiket a húsvéti barkaként, a másikat gyógyteaként, a harmadikat pedig a lepusztult részek újraerdősítésében szerepet játszó faként ismerhetjük.

Az Országos Erdészeti Egyesület és az Év Fája Kuratórium 2013 óta minden évben, így idén már kilencedik alkalommal teszi lehetővé, hogy az Év fája tematikus honlapon keresztül lehessen kiválasztani a jövő évben fókuszba kerülő fafajt.

A szavazásra az Év fája honlapon nyílik lehetőség minden egyéni felhasználó részére egyszeri alkalommal és itt megtekinthető a voksolás állása is. Szavazni november 19-ig lehet.

Választható fafajok – Az Év fája 2022:

Kecskefűz (Salix caprea)

A húsvéti barkát részben ez a faj szolgáltatja, fatermetű egyedei viszont ritkaságszámba mennek, mivel évszázadokon keresztül gyomfának tekintették, s ma is igyekeznek felverődő egyedeit visszaszorítani. Egyetlen fűzfajunk, amely többletvíz nélkül él, az alföldön kimondottan ritka.

Nagylevelű hárs (Tilia platyphyllos)

Hegyvidékeink üde erdeinek elegyfája, köves-sziklás, kőgörgeteges talajokon is megél. Matuzsálemi példányai többszáz éves életkorúak, jó mézelő, szárított virágzata ismert gyógytea. Intenzív felújulóképessége miatt a gazdasági erdőkben visszaszorították, a nagyvad is erősen károsítja.

Rezgő nyár (Populus tremula)

Hegy- és dombvidékeink jellemző pionír fafaja, fontos szerepe van az erodált, lepusztult talajok újraerdősülésében. Tarra vágott területeken tömegesen verődhet fel, ezért igyekeznek visszaszorítani. Elegáns megjelenésével növeli erdeink esztétikai értékét, számos faj kötődik hozzá.

Szavazás és további információ itt:

Az év fája (azevfaja.hu)