Vékony a jég, életveszély a közlekedés.

A Kanadában, az Északnyugati Területeken futó Tuktoyaktuk Téli Út Inuvikot kötötte össze Tuktoyaktuk településsel. Kizárólag télen, decembertől márciusig volt járható a forgalom számára, amikor a MacKenzie folyó deltája befagyott és természetes úttá változott. Olyankor a folyó hosszán és a Jeges-tenger egy részén megindulhatott a közlekedés. Nyáron a jég újra megolvadt, hömpölygő folyóvá alakult. A meleg évszakokban Tuktoyaktuk csak hajóval vagy repülővel volt elérhető.

A jégút egy nyáron is létező autópálya meghosszabbításaként további 194 km-rel növelte meg az autózható területet. Az utat jelentő jég kb. 2,5 méter vastag volt, de a nehéz járművek miatt így is a világ egyik legveszélyesebb útjaként működött. A repedések, rajzások, olvadások miatt állandó kockázatot jelentett itt haladni, ezért egyre nagyobb igény mutatkozott egy stabil út építésére.

2013-ban meg is kezdődtek a munkálatok és 2017-re elkészült az az út, ami minden évszakban összekötést biztosít, így a folyón történő forgalom teljesen leállt. 2017. április 29-én a Tuktoyaktuk Téli Utat végleg lezárták.

Forrás: www.amusingplanet.com