Vélhetően anya és bocsa járja a környéket.

Egy ideje már gyanakodtak a szakemberek, most viszont már biztosak abban, hogy barna medve jelent meg az Aggteleki Nemzeti Park térségében. Az utóbbi időszakban több alkalommal kerültek elő gyanús nyomok, például eltaposott, szétnyomódott lábnyomok, de csak most sikerült egyértelmű jeleket rögzíteni.

Fotó: Szabó Ádám/www.anp.hu

A Kánó település határában talált medvenyomok alapján úgy tűnik, hogy 2 egyed: egy anyamedve és egy bocs járja a vidéket.

A barna medve az utóbbi években egyre gyakrabban tűnik fel az északi határ környékén hazánkban. Komoly problémákat okozott idén Erdélyben is, számos medvetámadásról érkezett hír. Stabil állományaik vannak a szlovákiai hegységekben, az Alacsony- és Magas Tátrában, a Fátrában, valamint a Szlovák-paradicsomban is. Ez utóbbi közvetlenül határos a Szlovák-karszttal, és egy földrajzi egységet alkot az Aggteleki-hegységgel. Ennek ellenére, hazánk területéről csak szórványosan jelentettek kóborló példányokat az utóbbi évtizedekben. A mostanihoz hasonló, anyamedve-bocs észlelés egy alkalommal volt Jósvafő-Aggtelek-Égerszög térségében, 2008-ban.

A barnamedve egyébként tipikus mindenevő; megeszik gyakorlatilag mindent, legyen az fű, gomba, gyökér, erdei gyümölcs, éppen rovar, kisemlős vagy gímszarvas méretű zsákmány. Nyáron elsősorban növényeket, terméseket és hagymákat fogyaszt. Bármelyik napszakban lehet aktív, de rendszerint reggel és este táplálkozik, a nap többi részét pedig vackában tölti. Több száz kilométert is bekóborol egy év alatt, mindig az adott évszakban legtöbb táplálékot kínáló területeket keresve.

A barna medvékre nem jellemző a területtartó viselkedés, az egyedek útvonalai gyakran átfedik egymást. Akis bocsok január-februárban jönnek a világra. Az első 3-4 hónap után hagyják el a vackukat, de kezdetben nem tesznek meg nagy távolságokat, ezért nem kizárható hogy a most itt észlelt bocs már a Szlovák-karszt vagy akár az Aggteleki Nemzeti Park területén született.

Ilyenkor ősszel “töltik fel” tartalékaikat, és zokon vehetik, ha megzavarják őket táplálkozás közben. A bocsát vezető anyamedve, a táplálékféltésen túl, agresszíven léphet fel minden vélt és valós támadóval szemben (ilyenkor különösen veszélyes lehet az emberekre is).

Ezért az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság kéri, hogy kirándulás, túrázás során a területre látogatók a kijelölt turista utakat használják és tartsák be a látogatási szabályokat. A Nemzeti Park területén tilos a sátorozás, illetve a fokozottan védett területek – a kijelölt túraútvonalak kivételével – csak engedéllyel látogathatók.

A szabályok betartásával minimálisra csökkenthető a medvével való – egyébként is csekély valószínűségű – találkozás lehetősége.

További információ: www.anp.hu