Kellemesebb klíma.

Az osztrák főváros már eddig is bebizonyította, hogy képes tenni az elviselhetőbb városi klíma érdekében. A zöld növények segítenek csökkenteni a nyári forróságot és nem mellesleg élhetőbbé tenni a nagyvárosi utcákat, tisztítani a levegőt. Az éghajlatváltozás tovább sújtja a gyakran egyébként is élhetetlen településeket.

Az új rendelet szerint az új építésű házaknál kötelező lesz a zöldítés, a rendelkezés főbb részleteit már kidolgozták.

Ennek megfelelően a császári város pontosan előírja, hogy miként kell a homlokzatoknak kinéznie, legalább az ötöd részüket szükséges lesz növényekkel beültetni. A környezetbarát előírások olyan házakra vonatoznak, amelyek magasság meghaladja a 7,5 métert. A rendelet Bécs egész területére érvényes, nemcsak a lakóövezetre, de az ipari negyedekre is. Az előírás alól azonban kikerülnek a klasszikus családi házak, a lakóparkok és az osztrákoknál oly kedvelt kiskertek, hétvégi telkek is.

Bécs tehát elkötelezett amellett, hogy a szürke homlokzatokat felváltsa a zöld. A régi épületek tulajdonosaira is gondolnak: a környezet- és klímabarát átalakítást ez esetben akár 5200 euróval is támogatják. A legfontosabb persze az, hogy ezáltal nem csak zöldebb, de hűvösebb is lesz az osztrák főváros. A gyorsan növő növények nagy levéltömegükkel tevékenyen hozzájárulnak a kellemesebb mikroklímához. A szakemberek úgy számolnak, hogy 10 év múlva már láthatóak és érezhetőek lesznek az első eredmények.

Forrás: taspo.de