Hazai feltérképezés.

2014-ben látták először Magyarországon az invazív fajnak számító tigrisszúnyogot. Azóta több helyről jelentették, ám a hazai előfordulásról még mindig hiányosak az ismereteinek és azt sem tudjuk, hogy képes-e áttelelni a szúnyogpopuláció.

A tigrisszúnyogot (Aedes albopictus) magyarul ázsiai zebraszúnyognak, vagy ázsiai tigrisszúnyognak is nevezik, a csípőszúnyogok közé tartozik. Hazánkban könnyen el lehet különíteni a többi csípőszúnyogtól, ugyanis ez a faj nagyon kontrasztos színezetű: fekete alapon fehér vagy ezüst pikkelyekből álló foltok, csíkok szegélyezik a testét, lábait. Az imágók (azaz a kifejlett rovarok) fő megkülönböztető jegye, hogy egyetlen fehér csík fut végig a tor háti részén. A kifejlett egyedek testhossza mintegy 5 milliméter.

A kutatók felhívást tettek közzé, amelyben azt kérik, hogy aki tigrisszúnyoggal találkozik, küldje be azt, fotón vagy a maga valóságában.

Fontos a fajjal foglalkozni, mert opportunista, aktívan csípi az embert, házi- és vadállatokat, kétéltűeket, hüllőket és madarakat. Legalább 22-féle arbovírust (rovarok által terjesztett vírus) terjeszt. Tavaly 443 minta érkezett, a szakemberek abban bíznak, hogy idén tovább bővül a rovarral kapcsolatos tudásuk.

Milyen fotókat készíthetünk?

A csípőszúnyogok sajnos nem minden esetben határozhatók fotókról, azonban a tigrisszúnyog viszonylag jól elkülöníthető a többi hazai fajtól a fotók alapján. Fotók készítésénél fontos, hogy látszódjon az oldalon a tor háti része (felülnézeti kép), valamint a lábaknak és a tor oldalsó részének vizsgálata (oldalnézeti kép) is szükséges a sikeres azonosításhoz. A fotókat a szunyog@okologia.mta.hu címen várják.

Hogyan tudunk lecsapott vagy elfogott példányokat küldeni?

Ha még él az egyed, be kell tenni fél órára a fagyasztóba. Egy műanyag fiolát (kis méretűt, hogy ne tudjon nagyon elmozdulni, eltörni) ki kell bélelni egyrétegű papírzsebkendővel, és abba beletenni az imágót. Fontos, hogy úgy legyen csomagolva, hogy ne érjenek a példányok a műanyaghoz, a kupakhoz se (részletes, fényképes útmutatót is találunk a felhívásban).

Fontos továbbá, hogy a példányok mellé oda legyenek írva a gyűjtés körülményeire vonatkozó adatok:

  • településnév, a földrajzi hely neve, esetleg GPS koordináta
  • élőhelyre vonatkozó adatok (pl. parkból, patak mellől stb.)
  • pontos dátum
  • a gyűjtő neve és e-mail elérhetősége.

Itt várják a mintákat:

A megfogott példányokat és a készített fotókat

Dr. Soltész Zoltán
Ökológiai és Botanikai Intézet
Ökológiai Kutatóközpont
2163 Vácrátót, Alkotmány u 2-4. postai címre, vagy a
szunyog@okologia.mta.hu e-mail címre tudjuk elküldeni.