„A korai nevelés a legfontosabb. Amit az ember gyermekként lát, az segíti egész életében, hogy a jó felé orientálódjék.”

Brunszvik Teréz: ezt a nevet már bizonyára mindenki hallotta, akár járt oviba gyerekkorában, akár nem. Brunszvik Teréz a nevelés apostola, a nőnevelés úttörője, aki egyben az első magyar óvodánk alapítója és a magyar reformkor nagy alakja, 1775-ben született Pozsonyban. Érdeklődése már korán a gyereknevelés felé fordult, húga megözvegyülése után részt vállalt az ő gyerekeinek nevelésében is. Egy könyv, egészen pontosan Samual Wilderspin „Infant school” című könyve gyakorol rá óriási hatást.

1828-ban Budán, a Krisztinavárosban nyitja meg hazánk, sőt Közép-Európa első „kisdedóvó intézetét”, az úgynevezett „Angyalkertet”. Az óvoda nagy nehézségek árán indult, az első óvoda színhelyéül édesanyja budai bérháza szolgált. Az „Angyalkertet” 2–7 éves korú gyerekek látogatták, és angliai mintára férfi tanítók vezették. A foglalkozások imákkal és énekekkel kezdődtek, majd világi ismereteket nyújtó tananyag következett.

Fotó: Panoramio/Gyimesi Imréné

Teréz még 1828-ban felállította a kézmű-oskolát, ahol az óvodából kikerülő hét éven felüli lányok tanulhattak tovább. 1829-ben még két óvodát nyitott meg Budán, egyet Pesten, és még ugyanebben az évben megkezdhette működését az első vidéki óvoda Besztercebányán. Egész életében fáradhatatlanul dolgozott, újabb és újabb óvodák létesítését szorgalmazta és gyakran indult külföldi utakra is, amelyek során a meglévő óvodákat tanulmányozta. Brunszvik Teréz az elsők között volt a világon, akik a figyelmüket a 2–5 éves korú gyerekekre irányították, tudván, hogy ez a korszak milyen fontos a későbbi felnőttkor számára:

„A korai nevelés a legfontosabb. Amit az ember gyermekként lát, az segíti egész életében, hogy a jó felé orientálódjék.”

Jegyezzünk meg még egy nevet, Harcsa Tibornéét! Ő az a nyugalmazott óvodavezető, aki már a múzeum megnyitása előtt, éveken keresztül gyűjtötte és mentette a magyar óvodatörténet emlékeit.

Az Óvodamúzeum, amely az országban egyetlen, bepillantást enged a látogatóknak 1828-tól, vagyis az első, Brunszvik Teréz által alapított óvoda megnyitása óta a magyar kisdedóvás történetébe. Tárgyai, könyvei, fotói, dokumentumai és játékai elénk tárják a régmúlt, s a közelebbi múlt óvodáinak életét, a szemléltető- és foglalkoztatóeszközök a honi kisgyermeknevelés fejlődését, útkeresését, s a jobbra való törekvéseket.


Fotó: Panoramio/Gyimesi Imréné

Az Óvodatörténeti Múzeum kiállítása immár húsz éve látogatható Martonvásáron.

Fotó: martonvasar.hu

A gyűjteményt létrehozója, Nyíregyházáról 1995-ben költöztette át a Brunszvik Teréznek oly kedves településére, Martonvásárra. Kitűnő helyszínválasztás: az itt lakók és az intézmények őszinte és mély tisztelettel ápolják Brunszvik Teréz emlékét. Itt áll az egykori Brunszvik kastély, benne a Beethoven emlékmúzeummal, körbe a gyönyörű kastélypark, mely hazánk leghitelesebb angolkertje.

A cikkhez anyagot az Óvodamúzeum honlapjáról gyűjtöttünk.