Gyűjtsd a harsány zöld leveleket!

A csalán gyógynövényként is régóta ismert növényünk, amely előszeretettel tanyázik utak szélén, kertekben, mezőkön. Tavasszal a friss hajtásokból sokan főznek levest, de csalánlevet vagy szirupot is készíthetünk, szárítva pedig teaként fogyaszthatjuk.

A zsenge hajtásoknak magas a vitamin-, ásványi anyag- és fehérjetartalmuk és gyorsan felszívódó vasat is tartalmaznak. A friss csalánlevelek alacsony kalóriatartalmúak, és kalciumban is gazdagok.

A csalán és a belőle készült lé csökkenti az izom- és ízületi fájdalmakat. Ismert a csalánlé felhasználása ekcéma, ízületi gyulladások, köszvény, ínhüvelygyulladás és rovarcsípések esetén is. Vértisztító hatása is jól ismert. Magas vastartalma miatt vérszegénység esetén is ajánlott.

A gyűjtéskor viseljünk kesztyűt, és mindenképpen ügyeljünk arra, hogy ne forgalmas utak mellől szedjük a leveleket, és kerüljük a vegyszeresen kezelt területeket is. A levelek gyűjtési ideje március-április a gyökeret tavasszal vagy ősszel szedhetjük.

A legegyszerűbben csalánlevet készíthetünk a levelekből. Ehhez keverjünk el 2 bögre levelet egy bögre vízzel, és turmixgépben turmixoljuk össze, vagy turmixoljunk le 4 bögre levelet, hogy fél bögre tömény csalánléhez jussunk.

A gyógynövényekből inkább töményebb szirupot érdemes készíteni. Fontos, hogy a leveleket ne főzzük, főleg ne sokáig, mert elveszítik értékes vitamin- és ásványianyag tartalmukat.

Egyszerű csalánszirup

Ehhez a sziruphoz szükséged lesz:

  • 1 kg fiatal, friss csalánlevélre,
  • 2.5 liter vízre és cukorra (minden liter vízhez 1 kg cukor szükséges).

Elkészítés:

  1. Mosd és szárítsd meg a leveleket.
  2. Áztasd őket a vízbe és kis lángon főzd kb. 1 órán át.
  3. Szűrd le, add hozzá a cukrot és kevergesd addig, amíg az teljesen fel nem oldódik.
  4. Porciózd üvegekbe és jól zárd le a tetejüket.

Mézzel és citrommal ízesített csalánszirup

A csalánszirup jótékony hatását tovább fokozhatjuk citromlé és méz hozzáadásával.

Ehhez szükséged lesz:

  • 400g friss, fiatal levélre,
  • 6 citrom levére,
  • 800 g cukorra,
  • 5 evőkanál mézre,
  • 1 liter vízre.

Elkészítés:

  1. Mossuk meg alaposan a leveleket és vágjuk apróra őket.
  2. Öntsünk vizet egy tálkába, és adjunk hozzá cukrot.
  3. Keverjük el és forraljuk fel a folyadékot 5 percig.
  4. Tegyük a csalánleveleket egy tálba, és öntsük rá a cukros oldatot.
  5. Tegyünk az edény tetejére egy fedőt, és valami nehezéket.
  6. Hagyjuk így 10 percig.

A citromok levével és a mézzel édesíthetjük, ha már kihűlt, és a leveleket is távolítsuk el, szűrjük át a szirupot.

Ha üvegekbe adagoljuk, jól lezárjuk és hűvös, száraz helyen tároljuk, akkor 6 hónapig őrzik meg a minőségüket.

Fogyasztáskor 3-szoros vízmennyiséggel érdemes hígítani.

Forrás: Healthy and Natural Life