Tartósítás házilag.
Van, amikor csak a színe, szépsége miatt szeretnénk egy virágot megőrizni, máskor viszont azért fontos, mert különleges alkalomra, vagy számunkra fontos személytől kaptuk. Jó lenne, ha még évtizedek múltán is tartanának szirmai, nem fakulna ki a színe. Nézzük, milyen módszereket vethetünk be a virágok tartósítására!
Melyik a legjobb időpont a tartósításhoz?
Ahhoz, hogy a virágok a legszebb formájukat és színüket megőrizzék, ajánlatos őket azelőtt levágni, mielőtt teljesen kinyílnak. A virágokat sötét, hűvös helyen szárítsuk, mert a napon hamar kifakulnak.
Amennyiben egy csokrot szárítanál, akkor jobb minél előbb nekilátni, mivel a virágok valószínűleg már legalább egy napja már levágásra kerültek. Egy szépséges virágot, például egy gyönyörű szál rózsát szívesen elnézegetnénk a vázában, amíg ki nem nyílik, de mégis: ha szárítanánk, ne várjuk meg a teljes virágzást.
Milyen módszereket alkalmazhatunk?
Lógatva szárítás
A legismertebb módszer: összefogni kis csokrokban a virágokat, majd fejjel lefelé lógatva szárítani. Ehhez használhatunk akasztót, fogast, gumiszalagot, de akár drótot is.
Ezzel a módszerrel néhány hétig tart a szárítás, és előfordulhat, hogy a szirmok lehullnak közben. Ugyanakkor ez a legjobb mód, ha a szárakat szeretnénk megőrizni, és később felhasználni.
Préselés
Nem igényel olyan sok helyet, mint a szárítás: a préselés még gyerekkorunkból ismerős technika.
Egyes szakértők javasolják, hogy a virágokat reggel vágjuk le, miután a harmat felszáradt, és még a virágzási csúcs előtt vannak. A lenyisszantott szépségeket fektessük újságpapírra, vagy sima papírra (bármilyenre, amely képes felszívni a nedvességet), és a tetejükre is tegyünk egy ív papírt. Ezután helyezzük őket könyvek közé pár hétre. A préselés ideális megoldás, ha a virágokból képet szeretnénk készíteni, be akarjuk keretezni őket, netán üvegékszerbe rejtenénk a szépségeket.
Mikrózás
Ha nem szeretnénk heteket várni arra, hogy kiszáradjanak a virágok, a mikrózás gyors megoldást jelenthet.
Tegyük be a virágokat (szár nélkül) egy mikrózható tartóba. Ajánlatos a virágokra szilikagél-homok keverékét szórni, vagy borax és kukoricaliszt egyenlő arányú keverékét. Ne tegyünk fedőt a tartóra, és kapcsoljuk be magas fokozaton egy percre a sütőt. Amennyiben ez nem elég, akkor újabb egy percig szárítsuk a növényeket. Végül hagyjuk egy további napig a virágokat ebben a tartóban, hogy biztosan kiszáradjanak.
Hova kerüljenek a megszárított virágok?
Amennyiben szeretnénk megőrizni a szárított virágunkat, ne tegyük ablak közelébe, vagy olyan helyre, ahol közvetlen napfényt kaphat. Szintén kerüljük a radiátort, kandallót, tűzhelyet, hőforrásokat. A legjobb, ha hűvös helyen tartjuk őket.
Melyek a legjobban szárítható virágok?
- fátyolvirág
- kerti szegfű
- kasvirág
- bíborka
- hortenzia
- sarkantyúfű
- levendula
- liliom
- bazsarózsa
- szalmarózsa
Forrás: www.mnn.com