Hódít a köpölyözés.

Sokan felkapták a fejüket, amikor az olimpián meglátták egyes sportolók hátát, amin piros foltok éktelenkedtek. Velük meg mi történt? Hamar kiderült, hogy nem balesetről és nem is sérülésről van szó, úgy tűnik, egy ősi gyógymód reneszánszának vagyunk tanúi.

A köpölyözést számos ősi kultúrában alkalmazták: Kínában, Görögországban és Perzsiában egyaránt ismert volt évezredek óta. A középkorban a köpölyözést lényegében minden betegséget gyógyító módszernek tartották, így gyakran alkalmazták, éppúgy, mint az érvágást.

Ahhoz, hogy a bőr fölött vákuumot hozzunk létre, csak egy üvegharangot vagy poharat kell hirtelen felmelegíteni. Nálunk az öblös típus terjedt el, a felforrósított üveget gyorsan a bőrre helyezik. Amikor az üvegben lévő levegő hűlni kezd, összehúzódik. Mivel az üveg szája légmentesen zár, így odabent a külvilághoz képest csökken a nyomás, és a köpölyöző üveg szorosan a bőrre szívódik.

KöpölyözésFotó: http://edition.cnn.com/

A természetgyógyászat abból indul ki, hogy a normális anyagcsere-folyamatok során a kötőszövetekben és a zsírszövetben, a sejtek közötti térben „méreganyagok” keletkeznek. Ezek a „salaknak” nevezett anyagok savas környezetet teremtenek. A test csak akkor képes a savakat semlegesíteni, ha a sejt közötti állományban kellő mennyiségű folyadék, valamint ásványi anyagok – főképp magnézium, kálium és kalcium – vannak jelen. Ha nem ez a helyzet, akkor a salakanyagok a szövetekben maradnak, aminek az egyik következménye, hogy az izmok tónusa megnő, tehát megkeményednek.

A köpölyözéskor keletkező vákuum hatására javul a vér- és a nyirokkeringés, s ezek hatására javul a kötőszöveti sejtek oxigénellátása és anyagcseréje. A vákuum nem csak a felhelyezett üveg szűkebb helyén fejti ki hatását, ezért köpölyözéssel sikeresen lehet kezelni fáradtságot, migrént, különféle fájdalmakat, izomfeszülést, magas vérnyomást, de az asztma és a reuma is jól reagál erre a gyógymódra. A természetgyógyászok panaszok hosszú listáját sorolják, amelyek enyhíthetők köpölyözéssel.

KöpölyözésFotó: http://444.hu/

A köpölyözést többnyire a háton szokták végezni. Itt nem csak a vérkeringés javítása a cél, a háton az ún. Head-féle zónákat is aktiválják a vákuumkezeléssel. Ezek kapcsolatban állnak a belső szervekkel, így rajtuk keresztül hatni lehet rájuk: például a májra, a szívre, az epehólyagra vagy a tüdőre.

A köpölyözés egyik változata az ún. köpölymasszázs. Ehhez a bőrt olajjal kenik be, majd a terapeuta a felhelyezett köpölyöket fel-alá húzza a bőrön. Ez a módszer nagy területek kezelésére alkalmas, de a bőr vagy a kötőszövetek, izmok letapadása esetén kissé fájdalmas lehet.

A hagyományos kínai orvoslásban igen elterjedt és kedvelt módszer a köpölyözés, és itt is az egész testre hatnak vele. A köpölymasszázzsal az akupunktúrás meridiánokat kezelik, hogy feloldódjanak a blokádok, és az energia ismét akadálytalanul áramolhasson bennük.