Kevesebb pazarlás, kevesebb hulladék.

Egy magyar állampolgár évente átlagosan 65 kg ételt dob a szemétbe. Ez már önmagában is döbbenetes szám, de ha a Föld lakóira vetítjük, akkor több mint 1 milliárd tonna élelmiszer-hulladékról beszélünk.

A pazarlás nem csak azzal jár, hogy feleslegesen költünk, de a rengeteg szeméttel is kezdenünk kell valamit és több tonna CO2 is keletkezik, ami tovább terheli a bolygónkat.

Egy nagyszerű, magyar fejlesztésű alkalmazás azt a célt tűzte ki maga elé, hogy segítsen a naponta keletkezett élelmiszerhulladék-mennyiséget csökkenteni.

A ’Tudatos’ elnevezésű applikáció 2020. szeptember 29-től Androidon és iOS-en is elérhető. Rajta keresztül kifőzdék, menüztető éttermek és étteremláncok is értékesíthetik a megmaradt, de érintetlen és remek minőségű ételeiket, amivel ők plusz bevételhez, a fogyasztók pedig kedvezményes ajánlatokhoz és változatos fogásokhoz jutnak.

Ezzel a megoldással jelentősen csökkenthető a hulladék termelése, hiszen naponta több százezer ilyen ételvásárlási tranzakció végrehajtására nyílik lehetőség az applikáción keresztül. Az élelmiszer-pazarlás a Földünk egyik legégetőbb problémája, ezért minden szinten, minden lépésnél törekedni kell a visszaszorítására.

Ezzel a megoldással jól jár a fogyasztó és az étterem is, nem beszélve a környezetről!

További információ az applikációról itt: tudatos.io