A naspolya igazi mostoha gyümölcs: indokolatlanul mellőzött, kevesen értékelik, és a legtöbben semmi fantáziát nem látnak benne.

Pedig annyi minden rejlik a fanyarkás gyümölcsben! Gondoltál már például valaha arra, hogy a birshez hasonlóan akár sajtot is készíthetnél belőle?

Mielőtt elfogyasztjuk, a naspolyát meg kell érlelni. Ez a gyümölcs ugyanis utóérő, a fáról leszedve még nem ehető, előbb ki kell teríteni, és december közepére válik puhává, fogyaszthatóvá (ha hagyjuk, hogy megcsípje a dér még a fán, akkor még édesebb lesz). A megbarnult, rondácska gyümölcs értékes vitamin és tápanyag forrás télvíz idején!

A sajtkészítéshez először is ki kell nyernünk a naspolya húsát és pépesítenünk kell azt. Ehhez legjobb, ha a naspolyát összenyomjuk, hogy a héja megrepedjen, majd a belsejét kikapargatjuk egy kiskanállal. Ezt követően át kell passzíroznunk egy szitán, szűrőn hogy megszabaduljunk a magoktól és a héjától. Igyekezzünk minél több gyümölcshúst kinyerni, bár jó, ha tudjuk, hogy elég macerás meló, és a konyhát sem lesz egyszerű rendbe tenni a művelet után.

A kapott gyümölcshúst mérjük le, tegyük egy nagy serpenyőbe, és öntsünk hozzá pontosan ugyanakkora mennyiségben kristálycukrot. Kapcsoljuk fel a gázt az edény alatt, de csak óvatosan és folyamatosan kevergessük, előbb a cukor olvad el, majd a pép kezd sűrűvé válni, közben loccsanhat, fröcskölhet. Legyünk óvatosak, mert akár az arcunkra, kezünkre is fröccsenhet a forró masszából! Egészen addig folytassuk a főzést, amíg nagyon-nagyon sűrű pépet nem kapunk, amikor már a fakanálról sem tud lecsepegni a massza.

A kiöntéshez használhatunk bármilyen formát: akár sütiformát, akár cipó vagy kenyérke formát. A lényeg, hogy a forró pürét óvatosan öntsük bele a finoman kiolajozott, (legjobb, ha teflonos) formába. Amíg a naspolya sajt kihűl, az néhány órát, esetleg egy éjszakát vesz igénybe. Hűlés közben megkeményedik, és szeletelhető finomságot kapunk.

A saját készítésű, különleges naspolya sajtot akár ajándékba is adhatjuk. Nem mindennapi csemege, akár mi magunk faljuk fel, akár másnak szerzünk örömet vele!

Kép: www.bakerattlenroll.com