A felháborodott szülőknek nem tetszik a döntés.

Tudjuk, hogy az iskolában nehéz egész nap figyelni – természetes, hogy a gyerekek igyekeznek legalább a szünetben egy kicsit szaladgálni, ugrálni, mozogni. Ilyenkor az is előfordul, hogy elesnek, netán megütik magukat, és egy kicsit még sírdogálnak is. Egy kanadai általános iskola vezetősége úgy gondolta, hogy elébe megy a dolgoknak, megelőzi az apróbb baleseteket, mégpedig úgy, hogy egyszerűen betiltja a cigánykerekezést.

A Callander városában található intézmény ez évi házirendjét átolvasva a szülők meglepődve tapasztalták, hogy a cigánykerekezés tiltólistára került. Mivel nem volt tudomásuk olyan sérülésről, amely a tiltást indokolná, felháborodottan fordultak az iskola igazgatójához, magyarázatért.

„A biztonság számunkra az első. Azt szerettük volna, hogy az iskola a létező legbiztonságosabb hely legyen. Agyrázkódás, nyak- és csuklósérülések is előfordulhatnak, ha nincs szakértő felügyelet az ilyen tornamutatványok mellett. Ezért került a tiltólistára.”- indokolta a döntést az iskola igazgatója, az esetet felkapó médiának.

Noha a házirend még nem végleges, a szülők egyáltalán nem örülnek a jelenlegi formájának. Egyesek egyenesen felháborítónak tartják, hogy egy általános iskola udvarán szünetben nem lehet cigánykereket hányni. Az anyukák és apukák szerint a mutatvány egyáltalán nem veszélyes, egyszerűen a testmozgás része, felesleges túlfélteni és burokba zárni a gyerekeket. Jelenleg a házirend véglegesítését lezáró megbeszélésre várnak a felek, így még elképzelhető, hogy módosítanak a tervezeten.

A mostani eset egyébként nem az első, amikor a cigánykereket tiltólistára tették: egy ausztrál iskola hasonló szabályokat fogadott el, egy angol intézményben pedig már 2015-ben betiltottak mindenféle tornamutatványt. Lehangoló látni, hogy az egyébként is négy fal között ülő nemzedéket további korlátozásokkal „óvják” a testmozgástól.

Forrás: www.countryliving.com