Hasznos tapasztalat űrutazásokhoz.

A Nemzetközi Űrállomás fedélzetén tartózkodó űrhajósok 2016. január 16-án testközelben élték át azt a történelmi pillanatot, amikor a legelső űrvirág kinyílt valahol a csillagok között. Az előtte lévő évben elültetett narancsszínű pompás rézvirág nem csak a siker miatt volt fontos, de mérföldkövet jelentett az űrutazás távoli terveit illetően is.

Scott Kelly űrhajós rögtön beszámolt a nagy eseményről a twitteren is, inspiráló üzenetekkel tette közé a szép virág fotóját. „Igen, más élőlények is élnek a világűrben!” „Íme, az első űrbéli virág színrelépése!” – hirdette büszkén a földlakóknak.

Korábban a laboratóriumban a legénységnek már sikerült salátát termesztenie és ennie. Azonban most először nyílt virág is az űrállomáson. A Veggie névre keresztelt növénytermesztő rendszert 2014-ben vitték az űrállomásra. A rézvirág 60 nap nevelgetés után hozta virágját, ami kétszer olyan hosszú idő, mint amennyi alatt a római saláta szüretelhetővé vált.

Noha a rézvirág nem ehető, kifejezetten ezt a növényt választotta a legénység a tulajdonságai miatt. Reményeik szerint ez csak az első lépés, hogy friss zöldségeket, gyümölcsöket termesszenek a földön kívül is.

A virágos növény termesztése hasznos tapasztalatokkal szolgál, hogy miként fejlődnek, virágoznak ezek a növények a zöldségtermesztő berendezésben. Ez fontos lehet például a paradicsom, vagy más virág után termést érlelő növényen esetében. Mindez már a hosszabb űrtartózkodáshoz szolgál információkkal a kutatók számára.

Forrás: www.flowerweb.com