Mindenhol műanyag.

Csak egy kis csomagolás, amivel körbetekerik az ásványvizeket. Plusz egy réteg műanyag a joghurtos pohár körül. Egy helyes kis tető a kávéspohárra, hogy ki ne ömöljön a reggeli italod. Szívószál. Egy zacskó, mert elfelejtettünk magunkkal hozni. Észre sem vesszük, hogy mennyi felesleges hulladékkal vagyunk körbevéve.

Dániában, Koppenhágában most arra kapták fel a fejüket a járókelők, hogy a városi hattyúk műanyag hulladékból kezdtek fészket építeni. A helyi tavakba dobált tengernyi anyagot kihordva láttak neki a munkának. A szemetet a járókelők legtöbbször a népszerű Lujza királyné hídjáról dobálják a vízbe. A madarak innen gyűjthetik össze a természetes anyagnak vélt hulladékot.

Hasonló jelenséget már a tavalyi költési időszak során is megfigyeltek. Maria Reumert Gjerding, a Dán Természetvédelmi Társaság elnöke szerint a helyzet több, mint aggasztó. A természetes anyagok ugyanis gyorsan lebomlanak, a műanyagról mindez nem mondható el. Márpedig az állatok nem csak összegyűjtik, de gyakran el is fogyasztják a hulladékot. Tévesen élelmiszernek gondolják, a szervezetük viszont nem tudja lebontani-feldolgozni azt. Ez pedig tragédiához vezethet, ugyanis akár el is pusztulhatnak. Hasonló lesz a történet vége akkor is, ha belegabalyodnak, beleakadnak a szemétkupacokba.

https://twitter.com/hellyersty/status/986895504285032448?tfw_site=IFLScience&ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=http%3A%2F%2Fwww.iflscience.com%2Fenvironment%2Fswans-making-nests-out-of-garbage-is-the-most-depressing-thing-youll-see-today%2F

A dán fővárosban tapasztalt jelenség már csak azért is aggasztó, mert Koppenhága és Dánia Európa egyik legkevésbé szennyezett területének számít.

Forrás: www.iflscience.com