Mókás, de macerás.

A Földön élő közel 8 milliárd emberből mindössze százat érint a fésülhetetlen haj szindróma.  A 3-12 év közötti gyerekeknél jól látható ez a hajtípus, a fésülhetetlen hajú gyerekek különösen aranyosak, ahogy a kócos hajacskájukkal pózolnak a képeken.

A frizurájuk nem azért ilyen rendezetlen, mert reggel elfelejtettek fésülködni. A ritka és alig ismert betegség pigment nélküli, száraz, szalmaszőke, rugalmatlan hajszálakat eredményez, amelyek törnek, nagyon könnyen kihúzhatóak és minden irányban rendkívül lassan nőnek.

Ez egy enyhe kór, amit üveggyapot szindrómának is neveznek, szerencsére nem jár komoly tünetekkel, de gyengébb lehet a köröm, fogzománc is. Kiterjedtebb tünetek is előfordulhatnak, érinthet más területeket is, ahol szőrszálak nőnek, néhány esetben nagyon érzékeny bőrrel, Bork szindrómával, ektodermális diszpláziával  járhat.

A legtöbb esetben a haj világos, jégszerű, érintésre törékeny. A hajszálak hajlamosak a töredezésre és hullásra, nagyon könnyen összegabalyodnak, ezért fontos, hogy körültekintéssel kezeljék az ilyen hajkoronát. A jó hír az, hogy ahogy nőnek a gyerekek, ez az helyzet javul. A hajat csak nagyon ritkán kell mosni, mert nem zsírosodik, így valójában nincs szükség a hajmosásra.

Az ilyen hajú gyermekeknél a hajszálak egyenesen felfelé merednek, egy dominánsan öröklődő genetikai mutáció következtében. Egy avatatlan sem számára semmi különös nem rejlik a repkedő, torzonborz frizura mögött. A mikroszkopikus vizsgálat azonban megmutatja, hogy ezeknek a hajszálaknak háromszögletű az alakja a szokásos hengeres helyett. Ez pedig azt eredményezi, hogy a haj szokatlan módon nő.

Noha különféle kísérletek folynak, a fésülhetetlen haj szindrómára jelenleg nem létezik kezelési lehetőség. Sokan ugyanakkor természetes javulást figyelnek meg B7 vitamin (biotin) szedésére vagy a  kor előrehaladtával.

Forrás: www.amusingplanet.com