A klímaváltozáshoz igazodva.

Aligha van ember, aki nem tapasztata a klímavátozás hatásait még hazánkban: forró, szinte afrikai nyaraink és sokszor hó nélküli, enyhe teleink vannak. A melegkedvelő növények is egyre északabbra kúsznak, hazánk déli területein már gond nélkül áttelel a füge vagy a kivi.

Mintegy 6 hektáron létesült a legnagyobb hazai kivi ültetvény, amely egyfajta mintaként szolgál. A becsehelyi gazdaság jó példa arra, hogy a térség adottságait kihasználva, innovációval, új technológiákat alkalmazva miként lehet az elhagyott zártkerteket ismét termelésbe fogni, sőt importot elérni.

Egyre többen ismerik a zalai Fügeligetet is, ahol már szedd magad akciókat is szerveznek a különböző fajtájú finom gyümölcsből.

Az Agrárminisztérium most úgy döntött, hogy a termelési támogatás kiterjesztését kezdeményezi a kivi- és fügetermesztésre Magyarországon az Európai Bizottságnál felé, a tárca ugyanis lehetőséget lát a kivi és a füge magyarországi termesztésében.

A tervek szerint már a 2019-re vonatkozó támogatáskérelmek beadásakor jelezhetik igényüket a gazdálkodók a kivi- és a fügetermesztésre. Láthatóan komoly piaci igény van azokra a friss gyümölcsökre, amelyek nem messziről, tartósító eljárással eltarthatóvá tett formában érkeznek Magyarországra és árban is versenyképesek. Ráadásul a kivi- és fügeültetvények munkaerőigénye alacsonyabb sok más gyümölcskultúráénál, ezért is érdemes a gazdálkodóknak átgondolni ezt a lehetőséget ott, ahol megfelelőek a feltételek.

Forrás: elelmiszer.hu