Viszlát, berepedezett kezek!

A szobanövények nem csak díszítenek, zöldellenek, de tisztítják a levegőt, segíthetnek a nyugodt alvásban, és bizony egyéb dolgokban is hasznunkra lehetnek! Az angol Királyi Kertészeti Társaság kutatói szerint ugyanis csökkentik a téli bőrszárazságot.

A társaság fő kertésze, Tijana Blanusa társaival együtt úgy találta, hogy bizonyos szobanövények mellett kevésbé küzdünk száraz bőrrel. Az ok pedig az, hogy a növények párologtatása során a levegő páratartalma nő, azaz olyan, mintha egy folyton üzemben lévő párásítóval rendelkeznénk.

A beltéri zöldek nevelgetése egyszerű, hatékony módja annak, hogy csökkentsük a levegő szárazságát és enyhítsük a bőr szárazságot – nyilatkozta a főkertész a Telegraph-nak.

A legjobb növények e célra azok, amelyek sok vizet igényelnek, ezért többet is párologtatnak és a nagyobb levélfelület is előnyös.

A 7 fajjal végzett kísérletek során legeredményesebbnek a vitorlavirág és a szobaborostyán bizonyult, de természetesen más fajok is tökéletesen alkalmasak a feladatokra, ezért további vizsgálatokat terveznek. Egy kifejlett levelekkel rendelkező vitorlavirág például egy teáscsészényi vizet is elpárologtat naponta.

Íme, 5 növény, amely alkalmas a szoba levegőjének párásítására:

1. Szobaborostyán

2. Vitorlavirág

3. Aranypálma

Fotó: Yongxi

4. Szobafikusz

5. Zöldike

Fotó: Peter coxhead/Wikimedia Commons

Forrás: www.treehugger.com