A fajt érzékenyen érinti a klímaváltozás.

Greta Thunberg svéd klímaaktivista nevét alighanem már mindenki ismeri a világon. A 2019-ben az Év emberének választott diáklány lassan minden elismerést begyűjtött, minden prominens személyiséggel találkozott, és minden fontos konferencián szót kapott. Mostantól pedig egy állatfaj is őrzi nevét.

Egy eddig ismeretlen csigafaj Borneó esőerdőjéből került elő.

Az új faj latin neve Craspedotropis gretathunbergae lett. Az állatra a folyópart mellett bukkantak rá, egy kutatóállomás közelében található meredek domb aljában.

Fotó: Pierre Escoubas

Az újonnan felfedezett puhatestű faj az ún. caenogastropodák közé tartozik, ezek a csigák érzékenyek az aszályra, az extrém hőmérsékletre és az esőerdők pusztulására. A névadás tehát azt is szimbolizálja, hogy ez a faj a globális klímaváltozás egyik nagy vesztese.

Kép: Biodiversity Data Journal/CC BY 4.0

A kutatók Greta Thunberget választották névadónak, ezzel kifejezve az elismerésüket is a svéd klímaaktivista felé. A hírek szerint maga Thunberg örömmel fogadta a megtiszteltetést.

Fotó: PA

A Greta csiga sápadt testtel, sötétszürke csápokkal, rózsaszínes-narancsos gömbszerű szájrésszel és fenséges, kupolához hasonlatos házzal rendelkezik.

J.P. Lim tudós, aki először pillantotta meg az új csigát elmondta, hogy a névadással azt kívánták elismerni, hogy a tinédzser aktivista generációjának kell olyan problémákat megoldania, aminek kialakulásához semmi közük. Ez egyfajta kapocs, ami jelképezi azt is, hogy most minden nemzedéknek együtt, összefogva kell síkra szállnia a bolygó megmentéséért.

Forrás: www.treehugger.com