Kevesebb baleset.

Mára már sok mindenkiben tudatosult, hogy mi, emberek elfoglaljuk az állatok élőhelyét, kiszorítjuk őket a településeinkkel, útjainkkal, iparterületeinkkel.

Nagyon fontos lenne, hogy mindent megtegyünk azért, hogy az állatok és növények újra életteret találjanak a városokban, segítsük a biztonságos létezésüket.

Ismertek például az e célt szolgáló békaátjárók, de mókushídról eddig még nem hallottunk. Pedig létezik, sőt évtizedek óta segíti a kis rágcsálók életét egy amerikai nagyvárosban.

Fotó: www.panoramio.com

A Washington állambeli Longview városában ez sajátos szerkezet (Nutty Narrows Bridge) óvja a mókusok átkelését. Ez nem pusztán egy egyszerű kötél, amin átegyensúlyozhatnak az állatok, hanem egy komplett híd, amely szerkezetileg egy miniatűr függesztett hídnak felel meg.

A bonyolult átjárón keresztül a mókusok az utcát átszelve egy irodaépület és a városi park között mozoghatnak.

Mielőtt a híd megépült volna, szegény állatok a forgalmas úton cikáztak, hogy elérjenek az irodaházhoz, ahol a dolgozók mogyorós finomságokkal várták őket. Sajnos számos végzetes baleset történt az átkelések során, ezt látva határozta el Amos J. Peters, egy építésügyi cég tulajdonosa, hogy változtat ezen.

Fotó: www.wunderground.com

Két építészt kért fel, akik megtervezték a hidat, valamint egy harmadik szakembert, aki a szerkezeti kialakításért felelt. Az alumíniumból és kidobott tűzoltótömlőkből készült, 18 méter hosszú hidat 1963-ban emelték fel az út fölé, két fa közé, hatalmas avatóünnepség keretében.

A különleges hídra azonnal felfigyelt a világ, számtalan újságban, magazinban beszámoló jelent meg róla.

Az évek során többször kellett javítani és költöztetni, mivel a  tartószerkezetek elöregedtek. 2010-ben újra felállításra került, nem messze az eredeti helyétől. 2014-ben pedig felkerült a történelmi helyek nemzeti regiszterébe. A jó példa nyomán később több hasonló mókushidat készítettek, jelenleg 4 van használatban Longview városában.

Forrás: www.amusingplanet.com, kiemelt kép: newsforsquirrels.blogspot.in